subota, 30. ožujka 2013.

PRAZAN GROB




         Gotovo svi današnji blagdani povezani su s potrošačkom groznicom. Priredimo tako ića i pića barem trostruko nego što je to potrebno, pretrpani stolovi dolaze u prvi plan, a oni pravi, istinski razlozi proslave odlaze ne u drugi nego u neki enti plan. Tako je nažalost i s najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom, prije kojega su trgovine tjednima okićene sa simbolima koji ama baš nikakve veze nemaju s Isusovim uskrsnućem. Njihova je svrha ostvarenje što veće prodaje odnosno dobiti, a kada je dobit u pitanju koji bi se menager trgovačkog lanca imao vremena baviti „trivijalnostima“ poput Isusovog uskrsnuća.
         Nekada davno Uskrs se svetkovao kao spomen Isusove pobjede nad smrću i grijehom, a isto tako i kao podsjetnik na Njegov ponovni dolazak.
Sadržaj svetkovanja Uskrsa bio je u pjevanju psalama, molitvi i slušanju propovjedi. Protijekom stoljeća smisao  i sadržaj Uskrsnih proslava se promijenio te su u prvi plan došli zečići, pilići, jaja, šunka, janjetina, mladi luk i sl.  Čak i oni rijetki koji istinskije promišljaju o vjeri jedva dočekaju kraj Svete mise, ne bi li što prije sjeli za bogatu trpezu.
         Moram priznati kako nemam ama baš ništa protiv bogatog blagdanskog stola, naprotiv blagdanska okupljanja imaju i pozitivnu stranu druženja s bliskim ljudima, ponekad sretnemo i nekog rođaka koga već dugo nismo vidjeli, družimo se i postajemo bliskiji.
         Ipak, u ovom teškom i kompliciranom vremenu gubimo iz vida ono najbitnije: prazan grob kao simbol pobjede života - svjetla, pobjede putem koje nam je svima ukazano na to kako je život uvijek taj koji pobjeđuje patnju i smrt.  Isus je ovu pobjedu izvojevao za nas, pa kao njezini baštinici nikada ne smijemo podleći gubitničkom mentalitetu, nikada se ne smijemo osjećati poraženima i nikada ne smijemo izgubiti nadu, naročito ne u vremenu koje nam nudi beznađe i očaj!

 Svim prijateljima ovog bloga želim
        

                   SRETAN   USKRS !




3 komentara:

LO 8 kaže...

Sretan i veseo Uskrs čitateljima ovog Blogga, kao i njegovom tvorcu, g-dinu Demku, uz želju za što dulje i intenzivnije druženje.
Hvala g-dine Demko što ove posebne trenutke dijeliš s nama.

Anonimno kaže...

Pero s pilane






















































Pero s pilane

Dobar dan svima što vas u kući ima,,,Sretan Uskrs!








Anonimno kaže...

Pero s pilane,,Dobar dan svima što vas u kući ima..Sretan Uskrs!