srijeda, 6. ožujka 2013.

DEMERSKI DOM



         Teške materijalne okolnosti u kojim živimo natjerale su nas da svoju pozornost prvenstveno usmjeravamo na negativne događaje i ponašanja kojima smo okruženi. Zato nam uglavnom promaknu pozitivne društvene i ine pojavnosti. A da nije uvijek sve dokraja crno možemo se uvjeriti na primjeru održavanja našeg demerskog doma, čija je obnova ili bolje reći redovito održavanje ovih dana privedeno kraju. Unutarnji radovi, krečenje te brušenje parketa obavljeni su tijekom zime, a sanacija krova ponešto se otegnula jer je radove ometao snijeg. Ovih dana radovi su završeni tako daje Dom zasjao u svom punom izdanju.




 

Gradnja današnjeg  prostora mjesne samouprave u Demerju započeta je negdje oko 1958. u sklopu kampanjske izgradnje Domova kulture koju su provodile ondašnje komunističke vlasti. Naravno, kako je to i s današnjom vlašću, želje su bile veće od mogućnosti pak su tada podignnuti temelji morali pričekati dvadesetak godina da se na njih nazida već poluraspadnuta cigla. U međuvremenu je polovica pripremljene opeke otpremljena u Hrvatski Leskovec, jer je gradnja tamošnjeg doma po procjeni vlastodržaca imala prioritet.
Po prvobitnoj zamisli zgrada demerskog doma kulture trebala  je biti  katnica, ali zbog nedostatka novca i zbog odvezenoga materijala, koncem sedamdesetih godina prošloga stoljeća na jedvite je jade podignuta prizemna zgrada, čiji su gabariti bili čak i manji od prije podignutih temelja. I tako smanjena zgrada opet je morala pričekati pet –šest godina kako bi bila ožbukana, i to samo iznutra.
Kako ova građevina nije imala nikakvih sanitarnih niti drugih pomoćnih prostora, odmah se ukazala potreba za njezinim proširenjem, koje je djelomično uslijedilo 1993. godine, dok je 2000. godine zgrada u potpunosti završena  i uz prigodnu svečanost predana na korištenje. Dakle, možemo slobodno reći kako je od prvotne ideje do konačne izgranje proteklo gotovo pola stoljeća!
Kao i njezina prijašnja smanjena varijanta, danjašnja   zgrada demerskoga doma građena je po projektu dipl.inž. Juraja Bartolića, a finacirana je u početku tzv. samodoprinosom mještana a u konačnici je dovršena novcem iz zagrebačkog proračuna.

Broj komentara: 5:

Domar kaže...

E da.
Treba reći da je u međuvremenu saniran i dimnjak koji je "procurio" kondenzaciju.
To kaj su naš dom gradili pola stoljeća, živućim naraštajima je donijelo to da Demerje sad ima jedan od novijih i bolje uređenih nekadašnjih društvenih domova u okolici. Da, ima tu još posla: - fasada se polako dolazi
- stolariju bi trebalo sanirati, radi uštede energije grijanja, jer dom iovako ima premalo radijatora s obzirom na zapreminu prostorija (vezano uz stolariju, stakla prozora su zmazana IZNUTRA, tako da se uzalud peru izvana, a za oprati iznutra trebalo bi raskopati prozore)
- kuhinju bi trebalo opremiti novim i pouzdanim aparatima
- pločice na površinama oko doma su u katastrofalnom stanju
- septička jama pušta na sve strane tako da se napuni vode od kiša i otopljenog snijega svako malo (jednom sam čuo, kad je bila ispražnjena, da se u nju voda ulijeva kao slap /a nije iz mokrog čvora/; najvjerojatnije je u pitanju podzemna voda koja dolazi iz poplavljenog podruma škole. U septičku jamu odljeva se i voda iz svih slavina u domu!
- trebalo bi postaviti videokamere zbog štetočina koje uništavaju dom
- klima bi također dobro došla
...

Moram reći da iz meni i gradskoj četvrti nepoznatog razloga već više od godinu dana čekamo da se postavi staklo iznad vrata (koje je polukružnog oblika)! Zamislite, više od godinu dana!

Ovim putem apeliram na sve korisnike doma (ili njihove roditelje) da se prema našem, zajedničkom domu ponašaju marom dobrog gospodara. One koji nemaju naviku iz obiteljskog doma da:
pospreme stolac ili stol koji koriste na njegovo mjesto, ne bace ogrizak jabuke u wc školjku, žvakaću gumu ne pljunu na parket pa ju zagaze ili zalijepe s donje strane stolca ili stola, otpatke ne bace kraj koša za smeće ili kraj vreće postavljene u kanti za smeće ili jednostavno ne zataknu za radijator ili ne ostave na klupi, stolu ili prozorskoj dasci, ne bacaju opuške na sve strane oko doma, ne ostavljaju flaše i čaše oko doma, ne razbijaju staklene flaše po parkiralištu i igralištu, ne sipaju cigaretni pepeo u umivaonike pa ga još k tomu ne otplave vodom, ugase svjetlo u prostorijama po završetku korištenja, se ne rolaju po parketima, zatvore vodu na slavini za sobom, operu wc školjku iza sebe, ne koriste wc školjku na način da stoje na dasci, ne ostavljaju otiske stopala po zidovima, ne zaliju zid sokom ili crnim vinom, ne razbiju vrata na wc s unutrašnje strane, ne šaraju flomasterima ili sprejevima po vratima i zidovima unutar i s vanjske strane doma, zmazanu loptu ne nabacuju po fasadi, loptom ne razbiju staklo s ulične strane doma, ne trgaju oluke i žljebnjake ili letve na nadstrešnici zdenca ispred doma, ne koriste tu nadstrešnicu u igri skrivača (dok netko još ne pljusne u zdenac), se ne organiziraju čoporativno pa onda salvom gruda bombardiraju pročelje doma, dok u njemu djeca održavaju svoje sadržaje, ne lome rebra šalaporki prozora, svoja vozila (od bicikala i skutera do automobila) ne parkiraju baš ispred samih ulaznih vrata, puše (cigarete... ili lule) u prostorijama itd itd itd, dakle sve koji iz roditeljskog ili svog doma nemaju te navike, usrdno i ponizno molim da te i takve navike ne donose u i oko našeg zajedničkog mjesnog doma.

Isto tako molim demersku djecu i mladež da paze na naš dom (jer iako im ne treba možda sad, osim u obliku hlada ljeti i zaklona od neželjenih pogleda, vjerojatno će im trebati barem jednom u životu za ozbiljnije stvari), osobno i međusobno i da upozore svoje prijatelje i kolege koji dolaze iz okolnih sela k njima ili za njima "k domu", kad vide da oni nanose štetu.

Imajmo na umu da je nas puno a naš dom samo jedan.

Stjepan kaže...

Lijepo si to sve obrazložil. Nažalost oni koji rade razne zvizdarije to ne budu ni pročitali, a kamo li se toga pridržavali. Kaj ćemo kada smo previše pod američkim "kulturnim" uticajem...

LO 8 kaže...

Nisi u pravu Demko, čitamo (u zakašnjenju točno), ali čitamo i jasno nam je da je izabran pravi čovjek na pravo mjesto, kada je u pitanju Domar. Svaka pohvala Domaru na opširno opisanom što sve treba,jer nije napisano samo da se nešto piše. Čak je i skromno, koliko bi se moglo tražiti. Preporučam toplo Domaru da ubuduće "igra samostalno prema Vijeću četvrti",a to znači da mora direktno tražiti, a ne čekati "naše oce" da donesu odluke.

Stjepan kaže...

Nisam mislio da nitko ne čita. Želio sam reći kako oni koji koji prave nepodopštine neće pročitati ni komentar ni post.
Ispravak netočnog navoda: naš domar nije pravi čovjek na pravom mjestu. On je jednostavno NAJBOLJI !

Gradnja kaže...

Svaka čast na odrađenom poslu. Samo napred. Gradnja se uvek isplati.