ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

LJEPOTE KORDUNA (2)


            CETIN – Duboki biser


          Slijedeći cilj našeg putovanja Kordunom bila je široj javnosti nepoznata, i nepravedno zapostavljena utvrda Cetin, a usput smo svratili kod Zdemkovog ujaka u Batnogu.
         Današnji žalosni ostaci ponosite utvrde Cetin  pobuđuju nekakav pomiješani osjećaj tuge i bijesa zbog nebrige za kulturnu ostavštinu. Istina, u tijeku su skromni restauratorski radovi ali za temeljitu obnovu i konzervaciju ovog neprocjenjivog dragulja hrvatske povijesti potrebni su doslovce milijuni, kao što su bila potrebna desetljeća nebrige i neodgovornosti koja je utvrdu dovela do ovakvog stanja. Ovo je jedna od rijetkih, ako ne i jedina utvrda u Hrvatskoj čiji  počeci sežu još u rimsko doba, kroz povijest je više puta mijenjala svrhu, stanovnike i vlasnike, a danas otvori na njezinim razvalinama kao da bolno ječe i prizivaju neka druga vremena…

Kordunaška samca (samica) u rukama svog graditelja

Izrađena s ljubavlju, a kupca nema...

Agrokomercove hale kao da su se stopile s pitomim kordunskim krajobrazom

Nekada ponositi Cetin, od Turaka zvan Duboki biser danas je tek neugledna ruševina s koje...

...se pruža prekrasan pogled, naročito na lijepi Cetingrad

Stare zidine kao da pričaju o mnogim stoljećima...

...dok se u neposrednoj blizini ljudi bore sa svakodnevnim problemima

Tek na manjem dijelu odvijaju se radovi






 
         I čeka tako tužni Cetin neka druga, bolja vremena u kojima će čuvanje ovakvih povijesnih bisera biti prioritet,  a skromni iznosi namijenjeni kulturi biti pravičnije i svrsishodnije iskorišteni. Danas nažalost svjedočimo razbacivanju novca namijenjenog kulturi na koje kakve npr. brijunske „spektakle“, dok istovremeno propadaju povijesni objekti i lokaliteti poput gotovo zaboravljenog Cetina!

         Pozdrav od Demka! 
                    (nastavlja se  - ima još)

1 komentar:

Zdemko kaže...

Na petoj slici, otvor, rupa na zidu Gradine, kako Cetin još zovu Cetingrađani, zar ne ostavlja dojam kao da stari Cetin bolno i strašno za čuti kriči? Jauče u smrtnom hropcu. Možda ga boli što su mu zidine kroz godine razgradili mještani iz okolnih sela koji su nakon ratova uvijek dolazili na Cetin po kamen za graditi iznova porušene i popaljene kuće? Možda ga bole stihovi pjesme "Cetingrade triput si gorio, sad si ljepši nego što si bio!", o Cetingradu (nekad zvanom Vališ selo) kojeg nadmoćno promatra sa svojeg uzvišenja?

U svakom je slučaju hrvatska sramota da ovakav svjedok povijesti i mjesto na kojem se na Novu godinu 1527. odigrao jedan od nekoliko presudnih događaja sve hrvatske povijesti - izbor kuće Habsburgovaca za vladare Hrvatske - stoji u stanju u kojem je, neobnovljen i neobilježen i uglavnom nepoznat (i turistički neiskorišten). Ali bitno je da hrvatska vlada (i to ni manje ni više nego HDZ-eova) financira obnovu spomenika u Srbu, koji obilježava četnički ustanak protiv hrvatske države 1941., što god tko mislio o njoj. Četnički značaj (karakter) tog ustanka povjesničari su dokazali.