petak, 20. srpnja 2012.

NEKADA I SADA


         Mnogi kažu da vrijeme danas mnogo brže protiče nego je to bilo nekad, kako se promjene odvijaju gotovo munjevitom brzinom. I doista kada se osvrnem prema svom djetinjstvu, moram posvjedočiti o jednom mirnijem tempu života, o prisnijim (među)ljudskim odnosima, o većoj povezanosti čovjeka i prirode… Svakako moram spomenuti i oskudniju materijalnu stranu, u kojoj je mali ruski fotoaparat koji mi je kao dječarcu darovala krsna kuma bio vredniji poklon od bilo kojeg današnjeg elektronskog čuda.
         S tom malom ruskom „Smenom“ želio sam snimiti cijeli svijet, što si naravno nisam mogao priuštiti jer je trebalo kupovati filmove  te plaćati razvijanje i izradu fotografija, a o današnjim digitalnim fotićima nije bilo riječi niti u naučnofantastičnim pričama. Ipak nespretnom dječjom rukom i bez ikakvog predznanja uspio sam zabilježiti neke detalje iz tog vremena, a ovaj put vam želim predočiti tri detalja današnje demerske ulice, kako je izgledala prije otprilike četrdeset godina a kako izgleda danas…

Kuftinci ili današnja demerska ulica, početkom 70-tih godina 20.stoljeća
Isto mjesto snimljeno danas predvečer
Put prema šumi
Isto mjesto 40-tak godina kasnije
Idila s počeka 70-tih
Konji i živice otišli su u povijest...
        Pozdrav od Demka!

4 komentara:

Zdemko kaže...

Stare konje i živice zamijenili su neki novi konji i živice. Čak je i put malo promijenio krivudavost. Šteta što nemaš još starih snimaka i šteta što se još uvijek ne zna tko ima što starije snimke.

Stjepan kaže...

Točno, i konji i živice su danas drugačiji: Konji se danas drže radi sporta, a živice su tek detalj hortikulturalnog oblikovanja. Konji na starim slikama snimljeni su za predaha, na paši, a preostalo su vrijeme vukli plug ili zapregu. Bilo je to vrijeme kada je na cijeni bilo stvaranje nove vrijednosti dok sadašnje vrijeme nudi dokolicu kao filozofiju i način života…
Imam još ponešto starih snimaka, a koje ću objaviti sukladno godišnjem dobu kada su snimljene, sve kako bi bila moguća što kvalitetnija usporedba.
Bilo bi lijepo kad bi i drugi koji imaju starih slika bili tako ljubazni da ih posude dok ih skeniram ili mi ih pošalju elektronskim putem. Unaprijed hvala!

Anonimno kaže...

Demko,

kad se već prisjećaš nekih prošlih vremena,bilo bi lijepo da napišeš koju riječ o stogodišnjici školstva u Demerju.
Svojedobno je bilo govora o orgamizaciji velike proslave međutim to je naravno palo u vodu zbog nedostatka novca,volje i još koječega.

pozdrav

Stjepan kaže...

Točno,nažalost je malo vjerojatno da će se stogodišnjica škole prikladno obilježiti. Pokušati ću se obratiti Mjesnom odboru i demerskim čelnicima ogranaka tri „najjače„ stranke, pak ćemo vidjeti. Naravno, obratiti ću im se cirkularnim pismom budući da sam gotovo siguran kako većina njih ne prati moj blog: za jednog znam da povremeno pročita, drugome je udvaranje putem „iskrice“ najveći informatički domet, treći se rijetko služi računalom, četvrti je navodno informatički nepismen itd.
Što se tiče posta na temu naše škole i njezine stogodišnjice, naravno da ću pisati o toj temi i to neposredno uoči same obljetnice, dakle početkom 2013. godine.