nedjelja, 22. travnja 2012.

DAN ZEMLJE


Dan planete Zemlje, 22. travanj, jedan je od mnogih novodogovorenih datuma kojima se nešto obilježava, čak možemo reći kako živimo u nekim prigodničarskim vremenima – jedan dan u godini nečega se sjetimo, malo lamentiramo o tome, političari se isposlikavaju, a  onda ostalih 364 dana „vozimo“ po starom. Međutim, današnji bi dan ipak morao nosi jednu drugačiju ne samo poruku nego zadaću, zadaću koji bi svaki stanovnik majke Zemlje trebao imati na pameti cijele godine, svih 365 dana.
Jer, kao što se svatko kao pojedinac rado sjeti svoje roditeljice, tako  i mi svi kao čovječanstvo moramo voditi računa o Zemlji, našoj zajedničkoj majci bez koje nam nema opstanka. A baš sada, za života ovog naraštaja na vidjelo izlaze grijesi naših otaca i djedova prema Planeti na kojoj obitavamo, grijesi kojih se ni danas mnogi ne odriču. Poradi čovjekove pohlepe i komoditeta svjedoci smo nestanka stotina biljnih i životinjskih vrsta, tisuća i tisuća kvadratnih kilometara šuma, klimatskih promjena, smanjenja gotovo svih prirodnih resursa. U utrci za zaradom zagađene su rijeke i jezera, mora i oceani, tlo i podzemlje, smanjene su zalihe pitke vode. Miješanjem tzv. nauke u Božje procese promijenjeni su mnogi biljni i životinjski organizmi, čime je u pitanje dovedena i sama opstojnost ljudske vrste kakvu danas poznajemo. Ovo je tek mali sažetak našeg  grješnog djelovanja prema Zemlji, mali ali dovoljan da nas natjera na razmišljanje.
Jasno je kako nitko kao jedinka ne može popraviti pogrješke činjene generacijama ali svakom Zemljaninu mora biti jasno da baš on (i ja,  i vi) odmah i sada mora početi drugačije razmišljati i djelovati, ukratko moramo odmah početi čuvati i štititi našu jedinu ZEMLJU!
Svako djelovanje naravno počinje na lokalnoj razini. Tako imamo priliku poboljšati prilike u našoj neposrednoj okolini, a o čemu je „Zdemko“ nedavno pisao na ovome blogu u postu pod naslovom „Demerska sramota“. Tu vidim priliku za nadmetanje raznih demerskih opcija i frakcija: umjesto praznog pametovanja neka se nadmeću tko će očistiti više šumskih smetlišta. Isto tako mogu se natjecati ogranak koje stranke će posaditi više cvijeća ili na neki drugi način pridonijeti poboljšanju izgleda sela.




2 komentara:

Zdemko kaže...

Ma moš mislit kak budu! A da pozovemo državni vrh da dođu na pol sata čistiti smetlišta, dok je to friško u glavi? Ha, ha.

Stjepan kaže...

Ne znam, možda nas naši politički angažirani suseljani iznenade …
A, državni vrh ne bu stigel doći jer se mora boriti sa zmijama. Zgodna je stvar kaj su ti momentalnovladajući „antifašisti“, ugasili antifašistički „Vjesnik“ baš na dan rođenja Adolfa Hitlera!