petak, 3. veljače 2012.

KARMEL HRVATSKI LESKOVAC

     Jeste li se ikada zapitali što znamo o samostanu u našoj neposrednoj blizini, smještenom na današnjem Leskovačkom brijegu, na području koje je do kraja WW2 pripadalo našem selu, a kasnije je kojekakvim vratolomijama „narodne“ vlasti pripojeno Hrvatskom Leskovcu?
     Demerje je poprilično udaljeno od središta župe sv.Ivana Nepomuka u Stupniku/Lučkom, pa je zato samostan Sestara BSI uvijek  bio okosnica vjerskog života Demerčana, a u bliskoj budućnosti postati će središte nove župe. To je razlog više da se malo pobliže upoznamo s životom i djelovanjem sestara Karmelićanki BSI, koje smo navikli zvati naše Časne. U ovom postu prepuštam našim dragim Časnim sestrama da se same predstave :

                     Karmelićanke Božanskog Srca Isusova


         Karmel Božanskog Srca Isusova Božje je Djelo pozvano u život po srcu, osvojenom i zaljubljenom u Božje Srce, djevojke Ane Marije Tauscher van den Bosch, danas bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Kći tada poznatog protestantskog pastora, rođena 19. svibnja 1855. u Sandowu (današnja Poljska), shvaćajući nedostatnost protestantske vjere u 33. godini života prihvaća katoličku vjeroispovijest. Odbačena od svoje obitelji najmanje misli na sebe, žrtvuje se za spasenje drugih ne računajući na snagu svojih riječi i svoga srca nego samo na slavu Božanskog Srca Isusova. 
        U potrazi za Bogom i snažno privučena karizmom Karmela osobito duhom sv. Terezije Avilske mlada Ana Marija (kasnije Marija Terezija od sv. Josipa) prepoznaje kao svoje životno poslanje kontemplativni (molitveni) duh Karmela staviti u izravnu službu apostolata. Srce Isusovo kao simbol i izvor darivateljske ljubavi bilo je za nju razlog da snažan molitveni život karakterističan za Karmel poveže sa aktivnim redovničkim životom.
      Njezina velika ljubav prema Bogu nije ju mogla ostaviti ravnodušnom pred potrebama čovjeka njezinog vremena. Tako je po njoj 1891. u Berlinu zaživio Karmel Božanskog Srca Isusova sa svojim specifičnim poslanjem. Srcem sjedinjenim sa Srcem Božjeg Sina pružati topli i sigurni dom nezbrinutoj djeci, starijim osobama, pomagati duhovno i materijalno obitelji, voditi sve Božanskom Srcu – postaje apostolsko djelovanje Karmela Božanskog Srca Isusova. Gledati, služiti i ljubiti Boga u svima, bilo geslo koje ju je vodilo da poslanje nove redovničke zajednice širi po svijetu. Boraveći u Americi (1912. - 1920.) susreće se sa brojnim emigrantima (i hrvatskim) za koje se zbog nerazumijevanja njihovog jezika nitko duhovno ne brine. Šalje svoje sestre raznih nacionalnosti kako bi se one duhovno pobrinule za svoje sunarodnjake. Međutim, među svojim sestrama nije imala Hrvatica. 
        Ganuta zbog duhovne bijede i njihove molbe za pomoć 1913. godine piše zagrebačkom nadbiskupu potresno pismo o stanju hrvatskih emigranata i moli dozvolu da sestre smiju doći u Hrvatsku, da Karmel Božanskog Srca Isusova zaživi i u Hrvatskoj pa da bude hrvatskih sestara koje bi tada mogle djelovati među sunarodnjacima u tuđini. Sama je željela započeti Karmel BSI u Hrvatskoj, ali ju je spriječio početak 1. svjetskog rata. U nemogućnosti putovanja, šalje jednu od svojih prvih vjernih sljedbenica da odvažno presadi Karmel BSI u Hrvatsku. Tadašnji nadbiskup Antun Bauer srdačno prima prve sestre i pomaže im naći odgovarajuću kuću. Zbog ratnih nevolja do toga dolazi tek 1917. godine. Sestre započinju na Sv. Ksaveru, no promjenom političkih prilika dolazi do novih problema vezanih uz kupnju kuće. Nadbiskup Bauer nije se mogao pomiriti s time da sestre odu: ponudio im je nadbiskupsko gospodarsko dobro izvan grada, u Hrvatskom Leskovcu. 9. studenog 1919. godine sestre su prihvatile izazov novog početka.
         Ne samo da je Hrvatski Leskovac prvi osnutak Karmela BSI u Hrvatskoj nego i jedina kuća koju je bl. Marija Terezija osobno posjetila. Taj posjet bio je ujedno i njezin jedini posjet Hrvatskoj. Nezaboravni noćni dolazak i boravak u dragom Hrvatskom Leskovcu od 11. do 19. listopada 1920. opisala je u svojoj Autobiografiji.
         Njezin zemaljski život potpuno darovan služenju Bogu ugasio se 20. rujna 1938. u Sittardu (u Nizozemskoj). Umrla je na glasu svetosti. 68 godina kasnije, 13. svibnja 2006. godine Marija Terezija od sv. Josipa proglašena je blaženom. Njezina svetost još je jače zasjala u Crkvi. Djeca iz Doma sv. Josipa zajedno sa sestrama i vjernicima iz Hrvatskog Leskovca radosno su sudjelovala u slavlju beatifikacije u dalekoj Nizozemskoj. Ovaj posjet bio je prigoda da Leskovčani uzvrate posjet Blaženici zahvalno se sjećajući njezinog posjeta Hrvatskoj i Hrvatskom Leskovcu 1920.  
        30. listopada (na blagdan bl. Marije Terezije) 2009. godine zahvalno smo proslavili 90 godina od dolaska prvih sestara, a godinu kasnije 90 godina od posjeta Blaženice Hrvatskom Leskovcu. U 90 godina puno se toga dogodilo na Leskovačkom brijegu, prošlo je puno sestara koje su svojom požrtvovnošću i ljubavlju ostavile neizbrisiv trag, prošao je velik broj svećenika revnih u pastoralnom djelovanju. Svatko od njih ugradio se je na svoj način u povijest Karmela Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, povijest koja je u Božjim očima vječna sadašnjost.

         U svim našim zajednicama sestara diljem svijeta i Lijepe naše, tako i ovdje u Hrv. Leskovcu želimo ustrajno slijediti put koji nam je zacrtala bl. Marija Terezija, naša Osnovateljica. Karmelska duša želi pomoću vjere i ljubavi ostvariti odnos dubokog prijateljstva s Bogom. To činimo prije svega, kao zajednica hvalospjeva moleći časoslov Crkve, kao zajednica koja kroz meditaciju živi nastanjena u Svetoj Tajni te zajednica koja osluškuje Riječ i hrani se kruhom Života vječnoga - slaveći svetu Euharistiju. Trudimo se unositi plodove kontemplacije u apostolsko djelovanje. Iskrena povezanost s Kristom određuje naše apostolsko zalaganje. Brinemo za duhovno i tjelesno dobro bližnjega kroz kršćanski odgoj djece i mladih koji nemaju obiteljskog doma, vjeronaučnu pouku djeci i mladima, animaciju liturgije, pomaganje mladim obiteljima u odgoju njihove djece u dječjim jaslicama i vrtićima, rad sa obiteljima, Zajednicu Karmelskih laika, posjete bolesnicima. 

         Karmel je utjelovljen na ljubav prema Bogu, stoga ne možemo iscrpsti njegova bogatstva. On je aktualan za sva vremena i za sva područja. On ima privlačnu moć i može angažirati ponizne i nedužne isto kao i učenjake i mistike. I veliki i mali nalaze svu puninu u Karmelu.



1 komentar:

Anonimno kaže...

Zanimljivo,,,,,,,,