nedjelja, 13. veljače 2011.

TIČEKI SE ŽENIJU

     Iako je 14. veljače, Valentinovo odnosno Dan zaljubljenih u novije vrijeme postao uglavnom potrošački praznik, on se na određen način obilježavao i u prošlosti našega kraja. Sjećam se kako su na taj dan stariji djeci govorili da se „denes tičeki ženiju i nek idemo u trnac pod slive i pod živicu pogledati je li kaj ostalo od njihove svadbe“. Imućniji bi roditelji ispod voćaka prije ostavili nekakav darak, siromašniji pak pokoji bombon ili još češće ništa.
     Spomenutu ptičju svadbu možemo tumačiti na dva načina: kalendarski Valentinovo pada uoči Korizme, kada je obično bilo najviše svadbi budući da bučno svadbovanje nije bilo dopušteno za trajanja korizme, čega se iskreni vjernici i danas pridržavaju; s druge pak strane „ptičja svadba“ može simbolizirati buđenje prirode tj. novi životni ciklus početak kojega najavljuju „vesela“ događanja u grmlju i krošnjama

    Na kraju, svima koji su zaljubljeni, koji su to bili i onima koji će se tek zaljubiti, želim SRETNO VALENTINOVO uz ove lijepe misli Sv.Augustina o ljubavi:
                                     "Ako šutiš - šuti iz ljubavi;
                                    ako govoriš - govori iz ljubavi;
                                 ako opominješ - opominji iz ljubavi;
                                  ako opraštaš - opraštaj iz ljubavi."
"U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše."


               Pozdrav od Demka!

Nema komentara: