srijeda, 22. prosinca 2010.

O JASLICAMA I O NOVOJ ŽUPI

     Jedan od najljepših kršćanskih običaja svakako je gradnja i postavljanje Jaslica kao podsjetnika na više nego skromne prilike Isusova rođenja. Jaslice ispod našeg bora ili pak one u crkvama i kapelama također bi nas morale potaknuti na  razmišljanje o našim osobnim materijalnim uvjetima i okolnostima života, ter nas nagnati na neupitnost zahvalnosti Svevišnjem za sva obilja koja primamo, a koja naš konzumerizmom zaraženi  način razmišljanja i ne primjećuje.
     Kao što ste to odmah na naslovnoj fotografiji bloga vidjeli, i ove su godine u našoj kapeli Sv.Petra postavljene  prekrasne Jaslice. Kao i predodnih godina to je poklon svima nama od gosp. Željka Pogačića i njegove obitelji. Koristim  prigodu te na  lijepom daru gosp. Željku ovim putem zahvaljujem u ime svih mještana Demerja. Isto tako dajem na znanje da g.Željko i prodaje razne Jaslice, ali ih je za ovu godinu  rasprodao, pa ukoliko ste zainteresirani morati ćete pričekati do iduće godine.

    
     Nekako u sjeni nadolazećeg Božića gotovo mi je promakla jedna po vjernički život Demeraca važna vijest koju je u broju od 19. prosinca 2010. na 3. str. objavio Glas koncila:

          Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije održanoj 13. prosinca 2010. pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića razmotreni su i
prihvaćeni prijedlozi o utemeljenju triju novih župa: Špansko-istok i Jelkovec u Zagrebu i Hrvatski Leskovac- Demerje. 

     Ovime su potvrđena nagađanja o namjeri zagrebačkog Kaptola da na našem području osnuje novu župu. Sigurno da je pravo vodstva Crkve, u našem slučaju zagrebačke nadbiskupije, da odlučuje o svome svekolikom pa i teritorijalnom ustroju ali mislim da je ipak neprilično da, barem koliko je meni poznato, vjernike nitko baš ništa ne pita, te će ova odluka zasigurno izazvati mnogo prijepora.
     Kreatori i donositelji ove odluke nisu u obzir uzeli sve okolnosti, poglavito one povijesne. Da su to učinili znali bi da je nekadašnji Leskovec, kasnije Stupnički Leskovac i konačno Hrvatski Leskovac, kao gotovo nenaseljeno područje do početka 20.-tog stoljeća administrativno pripadao Demerju, koje je pak jedno od najstarijih naselja ovoga kraja. Jače naseljavanje Hrvatskoga Leskovca uslijedilo je tek nakon drugog svjetskog rata, nakon kojega ga komunistički vlastodršci nastoje na sve načine učiniti superiornim Demerju. Logično bi dakle bilo da sjedištem novoustrojene župe bude jedno staro naselje iza kojega stoji višestoljetna tradicija.
     Radi lakšeg razumijevanja problem bi mogli razmotriti u slijedećim pretpostavljenim okolnostima: kada bi došlo do podjele zagrebačke biskupije pri kojoj bi novoustrojena biskupija pokrivala područje južno od Save, bi li logičnije sjedište nove biskupije bilo Zapruđe ili Sv.Klara ?!
       Moram naglasiti da nitko nema ništa protiv naših dragih susjeda: većina je Demeraca s Leskovčanima u rodbinskim, prijateljskim i poslovnim vezama, ali u slučaju određivanja sjedišta župe povjest i tradicija trebaju imati prioritet.
        Dragi moji uspavani čitatelji, što vi mislite o ovome problemu?
      
                          Pozdrav od Demka!

4 komentara:

Višnja kaže...

Dragi Demko, evo tebe opet s "problemom"! Zašto uvijek u svemu vidiš problem i narušavanje integriteta (svog ili općenito)? Istina je da je Demerje mnogo starije selo (naselje) od Hrvatskog Leskovca, i vjerujem da to nitko neće i ne može osporiti, ali nemoj sad od naziva župe Hrvatski Leskovac - Demerje napraviti politički problem. Pa, za Boga miloga, do sad smo bili u župi Stupnik, i naziv našeg dragog sela Demerja se spomenulo samo u kontekstu jednog od sela u župi.
Usput, htjeli mi to ili ne htjeli, Hrvatski Leskovac postaje malo središte ovog dijela "našeg svijeta". A i crkva je tu, kakva-takva, (čujem da se gradi nova pokraj samostana - nisam 100% sigurna da li je informacija točna), što također ne znači da se ne bi crkva mogla graditi i u Demerju, ali to je sad opet neka druga priča koja se rađa iz mnogo drugih aspekat, a ovo nije ni mjesto a bome ni vrijeme da sad "rastežemo" takve priče.
Božićno je vrijeme i veselimo se dolasku Spasitelja, opraštajmo si i ljubimo novorođeno Djetešce isto kao što ljubimo svoje najdraže i bližnje i uživajmo u Svjetlu koje nam On donosi svojim dolaskom.
Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina tebi i svim Demerčicama i Demercima a isto tako i novim - starim sužuplanima i susjedima iz Hrvatskog Leskovca!
Višnja

Stjepan kaže...

Na postojanje ovog PROBLEMA a ne kako Ti kažeš "problema", upozorili su me drugi mještani, a ja dijelim njihovo mišljenje...Ipak neću sada opširnije odgovarati na Tvoj kometar, preumoran sam a i sutra je Badnjak. Predlažem nastavak rasprave nakon Božića...

Stjepan kaže...

Draga Višnja, kao što obećah evo mojeg odgovora:
1. Nije točno da u svemu vidim problem; uvijek nastojim svaku stvar pogledati i s one druge strane, a obzirom da je pisanje na blogu način javnog izražavanja (bez obzira na skroman broj čitatelja) nastojim zadržati što veću mjeru kritičnosti.
2. Politikom se ne bavim (jedino se ona bavi sa mnom), pa mi tako nije namjera izazivati nikakav politički problem. U tome bih ionako od političara teško došao na red…
3. Istina je da je Demerje do sada bilo jedno od sela u župi ali se sada situacija iz temelja mijenja, i svakako je loše da novi ustroj bude temeljen na starim nepravdama.
4. To da Leskovac postaje središte (ne znam čega) više je legitimna želja jedne male grupacije nego stvarnost. U stvarnosti je Leskovec nažalost, posebice unutar GČ N.Zagreb, teška provincija prema kojoj se vlast rečene četvrti maćehinski odnosi.
5. A i crkva je tu, kakva-takva, kažeš ti. E, tu smo došli do same srži problema: gdje se nalazi rečena crkva odnosno samostan? Tebi, a bojim se niti današnjim Časnim sestrama, nisu poznate ružne povijesne okolnosti pod kojima je (demersko) područje na kojem se nalazi samostan postalo tobožnjim dijelom H.Leskovca.
6. Sigurno da je danas, nakon višedesetljetnog vremenskog odmaka, gotovo nemoguće ispraviti staru nepravdu, ali ju je moguće ublažiti. Biti će dovoljno da se u nazivu novoustrojene župe zamijeni redoslijed riječi: Župa Demerje- Hrvatski Leskovec !

Bude li interesa, o ovoj značajnoj i opširnoj temi pisati ću u narednim postovima.

Višnja kaže...

Drago Demko, čini mi se da si ti jedamput rekao da ne trebamo gledati unatrag nego unaprijed... Pusti onda sad prošlost i to kaj ni ja ni časne ne znamo neku ružnu povijest. Isto tak ju ne zna ni večina stanovnika Demerja a ni Leskovca - pretpostavljam.
A sad pak ja nemam vremena ni volju komentirati to, trenutno imam puno važnijeg i na koncu ljepšeg posla od ovog, vjerujem da znaš o čemu se radi.
Pozivam te stoga k sebi na kolače i kavu kad prođe naš koncert, pa ćemo na miru sve raspraviti i smisliti kako okrenuti naziv župe. Može tak? I nadam se da se vidimo sutra na koncertu.
Srdačan pozdrav!