subota, 27. studenoga 2010.

DOŠAŠĆE

    Od sutra počinje još jedno vrijeme radosnog iščekivanja u našoj tradiciji poznato pod imenom Došašće, latinski Advent. Vrijeme je to priprave za ponovni Isusov dolazak, zato Mu tijekom ove četiri nedjelje paljenjem svijeća želimo što bolje osvijetliti put.

    Svijeće palimo na adventskim vjenčićima, koji doduše nisu dio hrvatske tradicije ali smo ovaj lijepi običaj prihvatili, i on se tijekom zadnjih desetljeća gotovo u potpunosti udomaćio.
  

    Vjenčić je ispleten od zimzelenog bilja te simbolizira vječnost. Na njemu su četiri svijeće: tri purpurne i jedna ružičasta. Prve nedjelje Došašća palimo purpurnu svijeću, svijeću nade i iščekivanja, ponegdje zvanu još i postilica. Druge nedjelje palimo također purpurnu svijeću, svijeću mira, zvanu još i pomirilica. Na treću adventsku nedjelju palimo ružičastu, svijeću radosti i veselja, a četvrte nedjelje ponovno purpurnu, svijeću ljubavi.


                            

     Današnje nam potrošačko vrijeme nudi mnoštvo drugih kombinacija i boja, dok ćemo vrlo rijetko naići na kombinaciju tri purpurne-jedna ružičasta; trgovcima simbolika ionako ništa ne znači, a potrošači koji su uz to i vjernici rijetko haju za poruke koje vijenac nosi. Važno je da se boje slažu npr. s bojom stolnjaka.

    Ipak, najvažnije je da svijetlo počnemo paliti u našim srcima kako bi cijelo svoje okruženje, i sav svoj život obasjali Kristovim svjetlom nade.
                            




                        Pozdrav od Demka!

Nema komentara: