ponedjeljak, 27. rujna 2010.

GOSTOVANJE KUD-a "ORAČ" U MAKEDONIJI

     Dobio sam ovaj prekrasan  tekst o gostovanju  "Orača" u Makedoniji, pa vas molim da ga u cijelosti pročitate! Kraj teksta (P.S.) je naročito zanimljiv!

     U razdoblju od 18. do 24. kolovoza 2010. naš demerski KUD Orač po pozivu je gostovao u Ohridu u Makedoniji na festivalu folklora «Atanas Kolaroski». Uz demerski KUD na festivalu su gostovala još neka društva iz Hrvatske, te folklorne udruge iz BiH, Bugarske, Gruzije, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije i drugih zemalja.
     KUD je na festivalu imao dvije izvedbe. Prvu večer, u Strugi, gradiću desetak km udaljenom od Ohrida (u kojem se i nalazi hotel Galeb, naše boravište) publici je prikazan splet međimurskih pjesama i plesova «Cielo selo se spomina» (koreograf: Goran Vašarević, glazba: Dražen Kurilovčan i Božo Potočnik). Drugu večer u Ohridu su na središnjoj pozornici izvedene «Kordunaške uspomene» (koreograf: prof. Ivica Ivanković, glazba: Branko Ivanković), kojima je i zatvoren festival. Tako je određeno stoga što smo svojim nastupima, koreografijama, svirkom i pjesmom (bili) drugačiji od ostalih.
     Festival nije bio natjecateljskog tipa, pa ni nema posebnih ocjena nastupa učesnika festivala. Ipak, može se reći da su nastupi hrvatskih društava bili d r u g a č i j i u smislu da su naše koreografije pune pjesama uživo a i orkestar od nekoliko tamburaša je tamo veoma rijetka «pojava». Istočnjački orkestri kojih je tamo bila večina uglavnom se sastoji od jednog bubnjara i eventualno dvojice svirača na puhačkim instrumentima. Dojam koji je demerski KUD ostavio prikazat će par slika. Ravnatelj festivala Zdravko Banar Jakimoski na završnoj je večeri rekao i slijedeće: „Znao sam da će iz Hrvatske doći dobar i kvalitetan KUD, ali ipak nisam očekivao da će te biti ovako dobri. I nisam znao da ste Vi tako topli i srdačni kao i mi Makedonci. Ja sam oduševljen Vama i zahvalan što sam u Vama dobio velike prijatelje.“
     A voditeljica Centra za hrvatsku tradicijsku kulturu Centra za kulturu Dubrava Mr. sc. Lucija Franić Novak, koja je s nama putovala, nakon povratka u Zagreb napisala je slijedeće: „Zaista sam pod velikim dojmom dalekog putovanja s Vama – KUD-om Orač. Posebno sam ponosna na Vaše nastupe, koji su plafon i izvan konkurencije za ponuđeno na festivalu. Poseban osjećaj ponosa što smo Hrvati preplavio me pri defileu učesnika festivala Ohridskim ulicama.“ Na ovom mjestu treba reći da je ravnatelj festivala Jakimoski na licu mjesta naš KUD postavio na čelo povorke, „zbog živog orkestra“ (tamburaša), tako da su povorku predvodili hrvatska državna zastava, zvuci Putne i Samoborskog drmeša i puce u hrvatskim nošnjama.
     Hvala ili ne, ali KUD Orač od strane ravnatelja Festivala pozvan je na gostovanje i dogodine.
     Naravno, naš boravak u Makedoniji nije se svodio samo na dva nastupa. Bilo je i drugih protokolarnih aktivnosti, ali i slobodnog vremena.
     Tako smo posjetili i vidjeli neke prirodne i turističke (javorovo drvo Stari činar u središtu Ohrida, kojeg je korijen star 11 stoljeća, Biljanine izvore iz pjesme Biljana platno beleše, Ohridsko jezero i njegove plaže, zatim utok rijeke Crni Drim u Ohridsko jezero i njegov izlazak iz jezera u centru Struge), crkvenokulturne (crkva i manastir Sv. Nauma, učenika Ćirila i Metoda, u kojoj se čuvaju njegove relikvije i gdje se može, kažu, čuti otkucaj njegova srca ako se uho prisloni na njegov grob, zatim srednjovjekovna crkva Sv. Klimenta, izvorno rekonstruirana na ostacima prvotne crkve) i povijesne znamenitosti (tvrđava makedonskog cara Samuila) u Ohridu i njegovoj okolici. Zanimljiv je i dojmljiv podatak da Ohrid ima točno 365 crkvi! Naravno, bilo je vremena i za slobodne aktivnosti: neizbježni šoping, kupanje u Ohridskom jezeru, šetnju i uživanje u makedonskoj kuhinji i ohridskim biserima!
     Na kraju vam u ime svih putnika u Makedoniju mogu reći da još i sada svi rado prepričavamo događaje, dogodovštine, zanimljivosti, druženja, šaljivosti, slastice i poslastice, povoljne cijene, nastupe, svirke, pjesme i plesove sa ovog našeg uspješnog gostovanja. I znate što? Makedonija uopće nije tako daleko kako se čini! Zašto se dogodine u to ne biste uvjerili i vi!?
     P. S. Legenda kaže da ako se uđe u vodu na Biljaninim izvorima i okreće oko sebe, pomladit ćeš se. Pričekali smo namjerno mjesec dana s ovim izvješćem o gostovanju u Makedoniji, da vidimo hoće li se doista naše članice, koje su se odvažile zagaziti u preledenu vodu, pomladiti. Zasad nema učinka. Možda je u pitanju krivi smjer vrtnje?

     Pozdrav od Demka!

Broj komentara: 5:

Višnja kaže...

Dakle, ovo u P.S. uopće nije istina! Pa neke su skroz podjetinjile!

Stjepan kaže...

Vidiš, vidiš; moral bi i ja ići. Možda bi mi kaj naraslo. Lasi naprimjer...

Zdenko kaže...

Na ovom mjestu ću se osvrnuti na tekst o KUD-u ORAČ iz Demerja, objavljen na blogu 30. kolovoza 2010. i reći da u KUD-u postoji i tamburaška sekcija, što je propušteno u nabrajanju postojećih sekcija.
A glede ovih članica KUD-a koje su podjetinjile, možda su se prebrzo vrtile, pa ubrzale vrijeme...
I još bi se poneka činjenica u ovom makedonskom paperijecu mogla komentirati, ali neću.
Zdenko, tamburaš

Stjepan kaže...

Tko radi taj i griješi pa mi se je eto u prepisivanju potkrala greška,koju sam u predmetnom postu i ispravio.Ispričavam se Zdenku i ostalim tamburašima na nenamjernoj pogrešci.

Zdenko kaže...

Demko, od isprika se ne živi niti ne svira. Probe imamo srijedom i petkom navečer, pa donesi neku pitko-jestivu konktretnu ispriku. A mi ti bumo odsvirali legendarni demerski bećarac. Ak nisi čul za njega, tim više. To ti je jedna golema pesma, kak bi rekli Bugari. Možda dobiš volju i ostati, kad čuješ i vidiš.
Z.