ponedjeljak, 30. kolovoza 2010.

KUD "Orač" Demerje

    Jednom me je prilikom gđa Višnja našpotala jer premalo pišem o KUD-u, i evo da se pokušam iskupiti, iako sam u gužvi odmah objavljujem podatke i kratki opis  KUD-a, koji sam netom dobio:

                                     KUD "ORAČ" Demerje
                   Demerje, Demerska ulica 33
                         10251 Hrvatski Leskovac
                          tel.: 00385 1 6578-406 
                                       fax: 6578-406
                          gsm: 098/529-667
                          Račun: 2340009-1110077452, PBZ Zagreb
                          e-mail: kud.orac@yahoo.com
                                       Web: http://www.kud-orac.hr/
                          OIB: 17129835607, MB 1642898


    Ukratko o KUD-u:
    KUD "Orač" Demerje osnovano je u travnju 2002. godine, a slijedi tradiciju istoimenog KUD-a iz prve polovice dvadesetog stoljeća.
    Broji stotinjak članova raspoređenih u šest sekcija, to su: dječja sekcija, dramska , folklorna sekcija, ženski pjevački zbor,tamburaška sekcija, zavičajna skupina i dramska sekcija koja na izvornom narječju njeguje govor i običaje svoga kraja.
    Od mnogobrojnih nastupa doljem domovine i van nje, najponosnij smo na osvojeno drugo mjesto na SVJETSKOM festivalu zborova u Veroni prije dvije godine.

   Ženski pjevački zbor njeguje pjesmu s područja cijele Hrvatske, koju izvode višeglasno- do četveroglasno.
To su stari međimurski napjevi, zatim prekrasna starinska pjesma iz Podravine, Turopolja, Zagorja, ravne Slavonije i brdovite Like,kao i kršne Hercegovine te najljepše nam Dalmacije.
    Na svom repertoaru imamo niz koreografija, vokalno-plesnih instrumentalnih točaka u kojima obrađujemo i prikazujemo običaje diljem Hrvatske, od zagorskih žetvenih običaja, preko slavonskih bećarskih kola i napjeva, Kordunaških kola i napjeva bilogorskih ladarskih običaja, pokladnih pjesama i plesova s Lastova, međimurskih pjesama i plesova, žumberačkih običaja spremanja djevojke za udaju, pa sve do domaćih demerskih svadbenih običaja, kao i mogobrojnih običaja vezanih uz svakodnevni život i događanja kroz godinu.
   
    Vjerojatno nigdje u svijetu, ni u jednoj državi nema toliko narodnih nošnji kao što ih ima Hrvatska. Gotovo svako seko ima svoju nošnju, svoj način oblačenja i nošenja te nošnje. Tako smo se i mi potrudili nabaviti nošnje i obuću za svaku koreografiju koju izvodimo. Velika većina nošnji u našem vlasništvu su origonali nabavljeni na terenu, a dio su replike napravljene prema originalima. Veoma smo ponosni na to i trudimo se očuvati i taj jako važan segment folklora.

    Voditelji KUD-a su mahom profesionalni glazbenici i folkloristi te njihov profesionalni pristup radu uvelike doprinosi kvaliteti Društva.

    Umjetnički voditelj KUD-a "Orač" Demerje, gosp.Goran Vašarević, od malih se nogu bavi folklorom, te usavršava umijeće pjevanja i plesanja u raznim folklornim ansamblima, a od 1988. godine profesionalni je plesač i pjevač nacionalnog ansambla "Lado" u Zagrebu. KUD "Orač" vodi od samog njegovog osnutka.
    Tamburašku sekciju također vodi"Ladovac" gosp.Mladen Trčak, kao i dječju sekciju koju vodi solistica i plesačica ansambla "Lado", gđa Verica Radić. Zavičajnu skupinu "Tetice" vodi etnolog i radijski urednik i voditelj prof. Ivica Ivanković.

    Surađujemo s mnogobrojnim umjetnicima i glazbenicima, kao što su Božo Potočnik, Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Bojan Pogrmilović, Zdravko Šljivac i mnogi drugi, koji za nas pišu pjesme i iste s nama uvježbavaju.

    Pozdrav od Demka!

2 komentara:

Višnja kaže...

Sad sam se od srca nasmijala! Pa nisam te našpotala nego sam se s curama zakrvila oko tebe. Naime, kad si "otvorio" ovaj demerski blog postavilo se pitanje tko je Demko. I uglavnom su sve rekle da si to ti, međutim, ja sam rekla da to nije istina jer ti nas voliš i prvo bi pisao o nama, ali ispostavilo se da sam se ja prevarila. Eto, tak je to bilo...

Demko kaže...

Hmm.Izgleda da se još nisam do kraja iskupil.Pošalji slike iz Makedonije pa da nastavim s iskupljivanjem.