nedjelja, 7. prosinca 2014.

Pomirenje




             I dok radosnih srdaca iščekivamo još jedan Spasiteljev rođendan, već je došlo vrijeme za paljenje druge svijeće na našim adventskim vjenčićima. Paleći danas drugu svijeću razmišljamo o njezinoj simbolici  ili bolje rečeno o poruci koju nam ona  šalje.
         Osim pridjevka betlehemska, puno raširenije i poznatije ime druge adventske svijeće je pomirilica ili pak svijeća mira. Dakle, glavna poruka današnje druge adventske nedjelje je mir odnosno pomirenje sa svima. „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem“ i „Mir vama“ temeljni su od Gospodina nasljedovani darovi kojih se danas tako olako odričemo. Odrekavši se tog mira, te služeći pretežito egu suvremeni je čovjek posvađan  s Bogom,  s drugim ljudima, te naposljetku sa samim sobom. Najgora od svih je ova posljednja posvađanost poradi koje traje svakodnevna unutarnja bitka između duha i ega, bitka u kojoj ego uglavnom izvojeva pobjedu za pobjedom.
          U  samodovoljnim i samodopadnim srcima ispunjenima egom nema mjesta ni miru, ni ljubavi. Do takvih je srca put Gospodinu zapriječen, pa  zato danas u Božićnom vremenu umjesto pobožnog i poniznog slavljenja Gospodinova Utjelovljenja svjedočimo potrošačkoj lakrdiji  tj. slavlju bez slavljenika, slavlju na kojemu je slavljenik tek nezvani gost!
         Ovako stanje ne vodi u propast samo pojedinca, već u propast vodi cijele zajednice radi čega je u ovim bremenitim vremenima naša temeljna zadaća pomirenje s Bogom, ljudima i nama samima. Ovim pomirenjem u našim ćemo srcima napraviti mjesta za mir, ljubav i poniznost, a do poniznog će srca Gospodin lako pronaći put!


                                                                            Stjepan Kos

 

Nema komentara: