nedjelja, 13. srpnja 2014.

IZVOR



„ … od trećeg zemljanog međaša skreće prema sjeveru i spušta se do  
 izvora, koji se zove Bukovi i odavde ponovo vodi prema sjeveru kroz šumu… „
            (citat iz darovnice Ivana Okićkog, iz 1280. godine)

         Prirodni izvori pitke vode u našem kraju nekada su bili puno brojniji što dokazuje i gornji citat iz najstarijeg dokumenta u kojem se spominje ime Demerja. Danas nažalost u Demerju više nema niti jednog prirodnog izvora  ( barem koliko je meni poznato).
         Nama najbliži izvor vode nalazi se na Stupniku, u podnožju sv.Benka, odnosno pod Gradišćem (Gradišće je ujedno i povijesni lokalitet koji se veže uz grad grofova Celjskih).
         Nažalost ovaj stari i bogati izvor vode danas je uglavnom neiskorišten i poprilično zapušten, a obilje vode otječe u obližnji kanal…
Još sredinom prošlog stoljeća ovaj je izvor bio vrlo značajan za cijeli kraj, što dokazuje veliki betonski bazen u kojem danas caruju žabe. Bazen je služio kao „perilo“ tj. po njegovim ivicama bi se poredale pralje, a kako je stabilni dotok osiguravao dovoljnu količinu svježe vode ovdje se je masovno napajala i stoka. Izgradnjom bunara u svim domaćinstvima, a kasnije i javnih vodovoda ovaj je izvor prestao biti zanimljiv tako da danas služi tek za punjenje traktorskih cisterni u kojima se odvozi voda za navodnjavanje povrtnih kultura.
         Kada bi se ovaj izvor nalazio u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji, jamačno bi iskoristili njegove potencijale, pače bi ga iskoristili i u neke druge, možebitno turističke, svrhe. Iako je iluzorno nešto takvo očekivati u ovoj našoj jadnoj, osiromašenoj i besciljnoj zemlji, ipak nam ostaje barem tračak nade da će (inače bogata) Općina Stupnik u doglednoj budućnosti osmisliti revitalizaciju ovog izvora, te cijelom ovom prekrasnom lokalitetu udahnuti novi život i svrhu.
    
    



Nema komentara: