nedjelja, 1. prosinca 2013.

RADOSNO IŠČEKIVANJE

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti. Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.
                                                              
                                                                                   Mt 24, 37-44
 

S današnjim danom započinje Advent - radosno iščekivanje, četverotjedno razdoblje uoči  Božića, u kojem raznim bogougodnim djelima nastojimo čista srca dočekati jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Ono što tijekom adventa iščekujemo nije samo Božić kao puka proslava Bogočovjekovog rođendana, adventsko je vrijeme i podsjetnik kako uvijek moramo biti spremni za Njegov ponovni dolazak.
Advent ima  svoje simbole i običaje koji današnjim utjecajem globalizacije sve više postaju unificirani u cijelom kršćanskom svijetu. Tako npr. današnji neizostavni simbol predBožićnog vremena, adventski vijenac, nije utemeljen na našoj tradiciji, već se tijekom vremena proširio iz njemačkih protestantskih područja.
Adventski vjenčić u sebi nosi dva temeljna simbola, odnosno poruke:
- krug, koji je bez kraja i početka, simbol je vječnosti i Božje vjernosti danim obećanjima, a ujedno je i znak po Isusu dobivenog spasenja. Vazdazeleno granje od kojega je vjenčić ispleten  simbolizira vječni život, a isto tako podsjeća na Isusov dolazak u Jeruzalem.
- četiri svijeće koje se stavljaju na adventski vijenac prispodoba su četiriju razdjelnica naše povijesti: stvaranja, utjelovljenja, otkupljenja i svršetka. Svijeće su izvorno crvene i bijele boje, ali je prihvaćenija kombinacija triju ljubičastih i jedne ružičaste.
Prve nedjelje adventa palimo ljubičastu svijeću, koju neki zovu prorokovom, a ona je simbol nade i iščekivanja.
Druge adventske nedjelje palimo drugu ljubičastu svijeću, koja se naziva betlehemska, a isto se tako naziva i svijeća mira. Ona nosi poruku  pomirenja sa svima , kako bi čista srca dočekali Gospodina.
Treće se nedjelje pali ružičasta, pastirska svijeća, a ona je simbol radosti i veselja zbog Spasiteljeva dolaska.
Četvrte nedjelje opet palimo ljubičastu, svijeću anđela. Ova svijeća simbolizira ljubav.

         Posebna draž adventa su mise zornice koje se služe samo uz upaljene svijeće. U obiteljima vjernici također uz upaljene svijeće, bez druge rasvjete, mole „Anđeo Gospodnji“, te čitaju prigodne tekstove iz Svetog pisma. Priznavanjem svojih grijeha  te ispovjedi, uz činjenje djela pokore, postajemo spremni za još jedan susret s Isusom. Isto tako svakogodišnjom pripravom za dolazak Božića, sve više osvješćujemo nužnost stalne pripravnosti za ponovni dolazak Spasitelja.

Nema komentara: