četvrtak, 28. lipnja 2012.

PETROVO 2012.


 
Legenda o Svetom Petru
Poslije uskrsnuća Isus privlači sebi narode. Malo po malo kao kvasac brašno, evanđelje je proželo cijelo rimsko carstvo i ono je postalo kršćansko. Isus je nadvladao svijet, kako reče sv. Augustin, ne gvožđem nego drvetom.     
A koje je to drvo? Ima jedna legenda, koja kaže, kako je sv. Petar ušao prvi put u Rim. Došao Petar do vrata grada, pa će u grad. Stražar ga pita, što će u gradu?
- Osvojit ću Rim, odgovorio je Petar.
- Ti osvojiti Rim?
- Da!
- Valjda imaš silnu vojsku iza sebe, koja će ti pomoći, jer siguran sam, to nećeš moći.
- Nemam nikoga; samo još jedan drug doći će mi u pomoć.
- Valjda si kakav mudrac, jer i Rimljani se zanose novim naukama?
- Ja sam prosti ribar; samo znam čitati i pisati.
- A onda sigurno imaš mnogo novaca; jer ćeš sigurno jedino novcem moći da osvojiš Rim?
- Nemam ništa nego ovaj štap. (A štap je završavao s križem).
- I tim ćeš osvojiti Rim?
- Da, ovim!
Stražar pomisli: ima u Rimu mnogo budala, pa može biti još jedna, i pusti Petra u grad.
Petar uđe u grad. Popne se odmah na vrh brda gdje zabi štap u zemlju govoreći: „Odavde će vladati onaj koji je umro na drvetu križa“!
Petar je propovijedao Krista Raspetoga. Došao mu je u pomoć drug Pavao. I oba su svoju vjeru u Krista zasvjedočili krvlju. I ta krv bila je sjeme drugih kršćana.
I Isus zavlada s drveta križa.
Ondje gdje je Petar zabio križ u zemlju, diže se danas najveličanstvenija crkva na svijetu, a pred tom crkvom natpis na velikom obelisku glasno cijelom svijetu kaže: „Krist pobjeđuje, Krist vlada, Krist kraljuje“!
(Izvor: http://www.obitelj-malih-marija.com/sjaj-i-sjena-kriza/)
 
       Dragi posjetitelji bloga Sveti Petar Demerje,  neumitni protek vremena doveo nas je do još jedne proslave blagdana Svetih Petra i Pavla, a time i do dana kada častimo nebeskog zaštitnika Demerja Sv.Petra. Ujedno slavimo i petu godišnjicu gradnje naše lijepe kapelice, ispred koje ćemo 29. lipnja u 19 sati slaviti Svetu misu. Nažalost, kako stvari stoje, ovo će po svoj prilici biti jedina  Sv.misa koje će se služiti kod naše kapele ove godine, budući da još nije na vidiku okončanje postupka formiranje nove župe, čijim bi se osnutkom stvari eventualno popravile. Do tada nam ostaju sjećanja na lijepa vremena kada je blagopokojni mons.Bosnar Svete mise služio svake zadnje nedjelje u mjesecu, pa vas stoga molim da se prečasnog Franje prisjetite u vašim molitvama.
Petrovo, kao centralni društveni događaj naše zajednice, prigoda je da se prisjetimo i svega važnog što se u Demerju i šire događalo od prošlogodišnjeg 29. lipnja do danas. Kako živimo u vremenu brzog protoka informacija, mnoge stvari brzo padaju u zaborav, a onda različiti širitelji negativizma sve pokušavaju (i uspijevaju) ofarbati crnim bojama te nas uvjeriti kako danas uopće ne živimo već samo preživljavamo. Nasuprot tome, ovim malim osvrtom želim vas uvjeriti kako se u našim životima ipak dešavaju pomaci, možda ne veliki onoliko koliko bi to mi željeli ali ipak vrijedni pozornosti, a usudio bih se čak ustvrditi da se današnja postignuća ostvaruju mnogo brže nego prije recimo dvadeset ili trideset godina.
Ovo nije ukupna kronika događanja već samo mali podsjetnik na proteklo razdoblje „od Petrova, do Petrova“:
Od komunalnih akcija, najprije su zamijenjene žaluzine na demerskome domu, zatim je zacijevljena graba u dijelu ulice Bedeki, dovršena je ulica D.Mateše, izgrađene ulice Črnkovka i odvojak Bedeki te je asfaltiran prilaz  kući predsjedniku ogranka jedne stranke u Gornjodemerskoj. Članovi ogranka druge stranke o svom su trošku postavili nekoliko lijepih oglasnih ploča. Ovih dana obnovljen je dio Gornjodemerske i dio Golobreške ulice, od Bedeka do crkve u Golom Bregu, a autobusna linija 132 produljena je do Brezovice. 
U političkom smo životu pregrmjeli parlamentarne izbore, referendum o ulasku u EuRopsku uniju, te sve drugo što su otrpjeli i drugi državljani lijepe nam Republike. Na lokalnom smo pak nivou morali trpjeti Mjesni  odbor kakav smo si sami izabrali: od tri moguće strane svak vuče na svoju. Osnovana je i (još jedna) Udruga zemljišne zajednice Demerje, čija je nakana boriti se za povrat otete imovine, a čini se da je aktivnost ove udruge tek za nokat „intenzivnija“ od preklani osnovane Udruge građana Demerje.
Najaktivniji u našem lijepom selu svakako je  KUD“Orač“, koji je organizirao prošlogodišnje Petrovo, gostovali su u Turskoj i još na mnogim mjestima,  organizirali demerski „Rujanfest“,  a na Smotri folklornih amatera grada Zagreba   nastupili su u novim demerskim nošnjama, s novom koreografijom „Negda na Demerju“, koju ćemo vidjeti i u subotu  u 20 sati. Naravno, budući da nitko drugi nije za to imao hrabrosti, KUD-ovci organiziraju i ovogodišnje Petrovo.
Vjerski je život u selu bio uobičajeno razdijeljen između Lučkog, Leskovca i Brezovice, a naš nekadašnji župnik mons.Komorčec proslavio je u Mihovljanu svoju zlatnu misu. Na ovogodišnjoj proslavi župnog zaštitnika Sv.Ivana Nepomuka gostovao je karizmatik fra Ivo Pavić , a ne moram posebnno naglašavati kako tamo nisam vidio baš puno Demeraca.
Ma što o tome rekli novinari, vremenske su prilike u proteklome periodu uglavnom bile prosječne i već viđene, s malim izuzetkom snijega koji je pao na Cvjetnicu.
Eto, za neke puno, a za neke premalo. Sve u zavisnosti tko kojoj političkoj ili nekoj drugoj strani pripada, a kako bi nam ubuduće bilo bogatije, blagoslovljenije i bolje, na današnji se Svetak pomolimo dragome Bogu da nam udjeli zdravlja, mira i naročito pameti.
I ove vas godine pozdravljam Petrovim pozdravom:
      Mir vama svima koji ste  u Kristu!“         
                                                                                          1 Pt 5,14

 

Nema komentara: