utorak, 6. rujna 2011.

OJ POŽEGO SVE TI JE NA GLASU...

          Iz pera naše Višnje pročitajte kako je bilo u Požegi...


       Smotrom folklora „Oj Požego sve ti je na glasu, zlatne žice, kolo, ljepotice“ završen je četverodnevni festival „Zlatne žice Slavonije“ Požega 2011. Nastao na temeljima tradicije slavonske pjesme uz tambure, završnom priredbom festival kao da se vraća i sam svojim korijenima iz kojih je nastao. No, završnom priredbom predstavljeno je i bogatstvo folklorne baštine svih krajeva Hrvatske. 
Nakon svečanog mimohoda folkloraša ulicama Požege, smotru je otvorio gradonačelnik grada Požege gosp. Zdravko Ronko, naglašavajući značaj očuvanja tradicije: - "To su naši korijeni, a onaj tko ima korijene, taj ima i stablo, i krošnju, i plodove, taj ima što i ubirati. Onaj tko toga nema, nema što ubirati. U zajednici europskih naroda, morat ćemo isticati upravo svoje korijene i ono što je naše, autohtono, što nema nitko." – rekao je i zahvalio svima koji su organizirali smotru i koji na njoj sudjeluju.  
       Na smotri su nastupili folkloraši HKUD-a "Slavonija" iz Jakšića, "Kamešnica" iz Otoka na Cetini, "Josip Kozarac" iz Posavskih Podgajaca, "Sloga" iz Guče Gore, "Graničar" iz Lužana, "Vrbje" iz Vrbja, "Kumpanija" iz Vele Luke, "Šokadija" iz Budrovaca, "Sokoli" iz Ravne Gore, "Ivanić" iz Ivanić Grada, "Lisinski" iz Vinkovaca i naš KUD "Orač" Demerje. Smotru je pod pokroviteljstvom Grada Požege organizirao GKUD Požega, na čiji smo poziv i otišli tamo.

      Nastupili smo s koreografijom prof. Ivice Ivankovića "Vienec moj demerski" - prikazom dijela svadbenih običaja, odnosno, ispračanja mladenke iz rodne kuće. Ne moram naglašavati da su u desetak minuta koliko traje koreografija, naši izvođači bili nekoliko puta nagrađeni pljeskom. "Tetice", pojačane mlađim snagama, te dvojicom novije pridruženih muških kolega i našim vrlim tamburašima, opet su bljesnule punim sjajem. 
Bogatstvo i sjaj nošnji, zvuk vrhunskih glasovnih mogućnosti naših pjevačica (a zaista se imamo čime pohvaliti) milina zvukova tamburica, i ispričana priča kroz pjesmu i ples, ježili su kožu (naravno, u pozitivnom smislu), i nas i svih prisutnih.

       Kako ni jedno događanje, uglavnom, ne prolazi bez izbora ljepotica, tako je bilo i ovja put. Birale su se ljepotice festivala i u konkurenciji devet ljepotica, izabrane su ponajbolje. To je Tamara Balajić iz Starog Topolja, druga je Josipa Pehar iz Luča, a treća Valentina Jukić iz Vinkovaca. Djevojke su zaista lijepe i imale su prekrasne nošnje, međutim, za najuspješnije prikazanu ljepotu nošnje i izvornost priznanje je dodijeljeno našoj ljepotici, Vedrani Ružić, koja je nosila svadbeno ruho, okrunjeno "vijencom s turnjom" starijim od 150 godina.
        Mi, koji smo bili tamo, bili smo prepuni ponosa i ushita i voljela bih da sam barem malo tog osjećaja prenjela i na Vas, drage čitatelje ovog bloga.

Višnja Šivak

Nema komentara: