srijeda, 31. kolovoza 2011.

KASNO DEMERSKO LJETO



         Prije samo nekoliko dana izgledalo je da paklene vrućine neće nikada prestati, a onda nam je tijekom samo jedne noći promjena vremena  najavila skori kraj ljeta i dolazak zlatne, plodonosne jeseni.
         Iako je dugotrajna žega umanjila uobičajeno obilje svih vrsta plodova prirode i rada vrijednih demerskih ruku, pred nama je ponovo jedno prekrasno razdoblje u kojem ubiremo nagradu za svoj mukotrpni rad i zalaganje. Naravno nije sve samo u iskoristivim darovima prirode upravljane sveprisutnim Tvorcem, ovo je i razdoblje gotovo vrhunaravnog spleta boja i mirisa, u kojem naši domaći pitoreskni krajobrazi zrače puninom svoje neponovljive ljepote…

Jedan od sigurnih znakova nadolazeće jeseni su i ovi prekrasni plodovi vatrenog trna (pyracantha) u mojem vrtu. Nažalost, nikada nisu dugog vijeka - brzo ih pojedu ptice.

      Na ovu sam biljku osobito ponosan: debelim i mesnatim listovima božikovine suša nije mogla naškoditi.

     Kruške su obrane a lišće koje počinje žutjeti najavljuje skorašnji     kraj još jednog prirodnog ciklusa.

                        I ova će kruška uskoro dozrijeti...

    Za zimu se treba dobro pripremiti. Cjepanje drva i nije tako težak posao, to je više stvar vizualizacije: zamislite šefa ili nekog posebno "dragog" kolegu i odmah ide lakše! Možete zamisliti i dobavljača drva koji vas je prevario na mjeri. Ja jesam.

    Iako nisu posebno atraktivnog izgleda, ove će vinogradarske           breskve uskoro biti prava poslastica.

Prošle su godine rajčice i paprike moje stare majke izazivale zavist svih koji su ih vidjeli. Ovoga je ljeta suša učinila svoje, pa za ubuduće trebam poraditi na osmišljavanju natapanja.

Kukuruzi su već objesili klipove prema dolje, što je znak da će ovogodišnja berba biti znatno ranije od uobičajene.

I nekultivirane, divlje biljke obdariti će nas svojim obiljem mirisa, boja i - vitamina: šipak će uskoro biti dovoljno zreo za berbu.
                    Većina lješnjaka je već obrana...

                          ... i suši se na za to prikladim mjestima.

              Još jedan prekrasan demerski dan je došao svome kraju: ma kakvi Havaji - dođite i nagledajte se zalaska sunca u Demerju!

                          Pozdrav od Demka!

3 komentara:

Višnja kaže...

Svaka čast! Skoro sam se rasplakala. Lijepo do bola!

Anonimno kaže...

Lijep prizor zalaska sunca sam kaj sve ranije zalazi

Stjepan kaže...

Hvala na komentarima, u Demerju čovjek uvijek može naći dovoljno poticajne ljepote... Šteta je samo što pokraj nje, zaokupljeni svakodnevnim brigama, prečesto prolazimo zatvorenih očiju.