ponedjeljak, 3. siječnja 2011.

RETROVIZOR

     Lijep je običaj osvrnuti se na kraju godine na sve ono što se tijekom nje događalo, pa to i ja eto činim, doduše s malim kašnjenjem: iako sam ovaj mali osvrt mogao objaviti ranije, to jednostavno nisam htio kako bi u prvom planu što dulje ostale lijepe slike iz Sigeta.
     Evo, dakle, nekoliko događaja po mojem izboru, koji su na neki način obilježili Demerje u 2010. godini:

     Lokalni izbori
     Iz 2009. u 2010. godinu uveli su nas lokalni izbori, ter posljedice loših rezultata rečenih izbora već dobrano osjetismo. Tako sada imamo Mjesni odbor predvođen od neformalne i neprincipijelne koalicije (SDP-HDZ), dok ona legalna (SDP- Nezavisni) u praksi baš i ne funkcionira. Kada tome pridodamo katastrofalno financijsko (i političko) stanje Grada, ne treba nas čuditi to što protekle godine u Demerju nije baš ništa napravljeno.
     Udruga građana Demerja
     Iako je od građana osnutak ove udruge dočekan s nadom u poboljšanje svekolikih odnosa u Demerju, za sada izgleda da su skeptici bili u pravu budući da Udruga funkcionira, ili bolje reći miruje, kao produžena ruka demerske podružnice HDZ-a. Očigledno da je osnovana kako bi neutralizirala izvanstranačko političko djelovanje jedne grupacije Demerčana, uključujući i moju malenkost.
     Pokretanje bloga „Sveti Petar Demerje“
     Proteklo je sedam mjeseci od pokretanja ovog bloga, te se nakon više od pedeset postova nadam da sam ispunio vaša očekivanja. S žaljenjem moram utvrditi da vi dragi čitatelji, zbog vrlo rijetkih komentara, niste ispunili moja očekivanja…
     Proslava Petrova
     Nakon još jedne vrlo uspjele manifestacije „Petrovo u Demerju“ mislim da joj se ubuduće može slobodno pridodati pridjevak tradicionalna. Kada bi poštovani Demerci i drage Demerčice bili složniji, i ova bi proslava bila još bogatija i sveobuhvatnija.
     Imenovanje ulica
    Proteklu ćemo godinu pamtiti i po tom što su u Demerju, nakon višedesetljetnog natezanja, imenovane ulice. Kao i uvijek ima zadovoljnih i onih manje zadovoljnih. Iako se pribrajam ovim potonjima, pozdravljam imenovanje s nadom da će neka nezgrapna rješenja tijekom vremena biti ispravljena.
     Obnova škole
     Dotrajala i zapuštena učionica Područne škole Demerje u potpunosti je obnovljena i opremljena. To i ne bi bilo vrijedno spomena kada bi to bilo napravljeno od strane onih koji su to morali tj. ministarstva prosvjete. Međutim, rečeno ministarstvo ovdje je uštedjelo lijepu svoticu, jer su učionicu uredili sami roditelji i drugi građani. Lijep je ovo primjer demerske sloge ali i tipičan primjer nefunkcioniranja institucija Države.
     Gostovanje KUD-a „Orač“ u Makedoniji
     Demerci su ponosni (barem bi to morali biti) na svoj „Orač“ koji je svojim uspješnim nastupima proslavio naše ime diljem Hrvatske i šire. Iako ovo nije prvi niti jedini nastup „Orač“ u inozemstvu, gostovanje u Makedoniji svakako je važna karika u međunarodnoj afirmaciji našega KUD-a.
     Osnovana nova župa
     Dana 13. prosinca 2010. godine odlukom zagrebačkoga Kaptola osnovana je nova rimokatolička župa Hrvatski Leskovac-Demerje. Vjernike naravno nitko ništa nije pitao, barem ne većinu. Svaka odluka donesena dekretom, s vrha, osuđena je na nepopularnost, pa tako i u rečenom slučaju Uzoriti nadbiskup zasigurno neće dobiti ovacije.
     Umro mons. Franjo Bosnar
     Na isteku godine sve nas je iskreno rastužila smrt monsinjora Bosnara. Demerje je njegovom smrću izgubilo velikoga prijatelja ali smo zasigurno dobili zagovornika na nebu. Pozivam vas da u spomen na našeg prečasnog Franju svake godine 26. prosinca, ispred kapele sv.Petra, zapalite svijeću.
     Božićni koncert
    Kao krunu svojega rada naš je KUD “Orač“ 29.prosinca 2010. godine u crkvi sv.Križa u Sigetu održao koncert božićnih pjesama. Nažalost na koncertu nije bilo baš previše Demeraca, a da su se potrudili doći, i njihova bi srca ispunio ponos što su pripadnici velike demerske obitelji.

                                                *

Evo, tako je otprilike izgledala recesijska 2010. godina u našem Demerju, sigurno će je svatko po nečemu pamtiti, a ja vam poštovani posjetitelji ovoga bloga još jednom želim sve najbolje u novoj 2011. godini!

                                            Pozdrav od Demka!

Nema komentara: