petak, 7. siječnja 2011.

LOMNICA

     Svoja obećanja uvijek nastojim ispuniti. Zato sam se, kao što sam vam u jednom ranijem postu obećao, jučer potrudio doći do rijeke Lomnice. Kao što znate, rijeka Lomnica je najveći vodotok koji protječe kroz Demerje, ali to nekima možda nije poznato budući da na našem dijelu svoga toka ne prolazi kroz naseljeno područje.
     Lomnica izvire na istočnoj strani Plešivice, u Martinskom humlju kod Galgova, 240 metara nad morem, a ulijeva se u rijeku Odru, čineći tako sliv rijeke Kupe. Njezinu je duljinu gotovo nemoguće izmjeriti, napose na području Stupničke šume i Demerčice gdje je tok najkrivudaviji jer se probija kroz šumsko raslinje. Upravo ovdje, u našoj Demerčici, Lomnica je prava šumska ljepotica uz koju ćete se lijepo nahodati odlučite li u potpunosti pratiti njezin prekrasni vijugavi tijek. Prije Hudoga Bitka rijeka se ulijeva u uređeni kanal, ter time prestaje njezina atraktivnost.
     Do ove prelijepe rječice najlakše možete stići tako da nakon zadnje kuće u Demerskoj ulici produžite makadamskom cestom, te nakon otprilike dva kilometra stignete do drvenoga mosta. U ljetnom je periodu ovaj put lako prohodan za osobna vozila, dok u ostalim godišnjim dobima gaz preko rječice Črče može postati nesavladivom preprekom, pa je moja preporuka da na ovaj izlet krenete pješice, opremljeni visokom vodonepropusnom obućom. Lomnica je u svim godišnjim dobima prekrasna, a ovaj vam je put predstavljam u zimskom izdanju…

Gaz preko Črče ovoga je puta bio djelomično zaleđen ali ipak prohodan

Hrastovi most preko Lomnice, prilično ulegnut i dotrajao

Raslinje djelomično zaklanja lijepi pogled s mosta

Čeka u blizini mosta...

... i prazno hranilište. Valjda da divlje svinje ne budu premasne.

Prekrasan vijugavi tijek rijeke kroz šumu

Lomnica je "izdubla" duboko korito kroz korijenje drveća

U  Lomnicu se ulijevaju mnogi danas bezimeni potočići. Dok su naši stari svinje žirovali svaki je ovaj potočić imao ime...

                   Pozdrav od Demka!

1 komentar:

Anonimno kaže...

Ostatak kanalizirane rijeke Lomnice je i jezero (soderica)Staro Čiče Vukovina na kojem je Zagrebackom ribolovnom drustvu dodjeljeno ribolovno pravo. Planiranom izgradnjom bioelektrane - toplane nedvojbeno je upitan opstanak jezera koji je vec i ovako rezultat devastacije rijeke Lomnice. U tijeku je javna rasprava pa se trazi podrska u sprecavanju dodatne destrukcije i ekološkog oskvrnuca tog prostora.