srijeda, 6. listopada 2010.

BOJE JESENI

     Iako je ova jesen započela ne baš lijepim vremenom, neumitni slijed prirodnih mijena ipak nas je obdario bogatstvom boja i mirisa primjerenim ovome godišnjem dobu.
     Stara je narodna uzrečica da "gljive rastu poslije kiše" i ovaj puta potvrđena, u što sam se protekle nedjelje i sam uvjerio u našoj šumi Demerčici. Odlučio sam obići svoj posjed u tzv. "Gornjoj šumi", koja se nalazi  neposredno uz cestu Kupinečki Kraljevec - Horvati, i usput provjeriti priče o ovojesenjem obilju gljiva.
     Moram priznati da baš i nisam vrli poznavatelj svijeta gljiva, poznajem tek nekoliko u demerskoj tradiciji dobro znanih: vrganj, grmače,sunčanice ... Kako ne bi došlo do zabune tu je bio i moj prijatelj i rođak Željko, koji se u ovaj "posao" ipak razumije puno bolje od mene.
     Ne sjećam se da sam ikada vidio toliko vrsta i toliku količinu gljiva kao ovaj put. Prava je šteta što ih bolje ne poznajemo...


Obilje gljiva



Ovakvu još nikad nisam vidio



"Okupacija" drveta



Crne trube

     Našli smo nekoliko sunčanica, dok nedjeljno popodne nije bilo najbolje vrijeme za vrganje. Izgleda da je ujutro ovuda prošlo mnogo berača. Ipak, Željko je pronašao nekoliko vrganja...


Njegovo veličanstvo vrganj


     Vratio sam se zadovoljan, mada skoro prazne košare (osim vrganja koje mi je Željko ustupio). Jedva da sam uspio primjetiti i druge šumske ljepote:


Glog



Trnjula

           Pozdrav od Demka!
    

Broj komentara: 16:

Višnja kaže...

Jako lijepo...

Stjepan kaže...

E,tek da je s nama bila jedna tako lijepa sneja, koliko bi tek onda vrganja nabrali!?

Višnja kaže...

E, da ju je netko zval, možda bi i bila išla...

Stjepan kaže...

Obećavam, sljedeći put kad bumo išli brati gljive biti ćeš obaviještena, a onda od volje ti bilo...

Demkica kaže...

Kad na red budu došle krasote šumskih smetlišta? Udruga - jaaaaavii seeeee!

Stjepan kaže...

Nije da u Demerčici uopće nema smeća, ali svakako ne možemo govoriti o šumskim smetlištima jer je većina smetlišta odavno sanirana.O današnjim, rekao bih sitnim ispadima, svakako se može pobrinuti posjednik šume tj Šumarija Remetinec, samo da za to ima volje i interesa. Šumom se također koristi Lovačko društvo "Fazan",pa je prizivajući Udrugu, Demkica valjda na njih mislila!?

Demkica kaže...

Demkica misli na sve udruge i neudruge i sve pojedince i parove koji koriste šumu (iz Demerja ili ne) ili im je ona na srcu. Remetinec je daleko, ali su zato demerci i demerčice blizu, uključujući i njihove političke predstavnike, lovačko društvo, n a r a v n o, i udrugu građana, koje je zapisnik sa sastanka jedini na blogecu od lipnja meseca, pročitah ga i upala mi u okeco točka 5 dnevnog reda, AD1, četvrta crtica...
Ti si dužnosnik u udrugi? Predloži "ORA"...

Stjepan kaže...

Demkica, ideja ti je u suštini odlična ali ono "ORA" me tak podsjeća na na neka druga vremena...

Demkica kaže...

Druga vremena su prošla a smetlišta su ostala za sadašnja i buduća vremena. Nažalost, i ona u glavama.

Višnja kaže...

Inače ne volim ove pseudonimce, ispod toga se može skrivati bilo tko... Ali Demkica (ma tko to bio/la) mi ima sasvim dobre ideje i zapažanja, kaj ne? Bravo za Demkicu!
Nego, Demko, da se ne ženiš?

Stjepan kaže...

Ako je Demkica osoba za koju ja mislim da je, onda neeeeeeeeee!! (a, i ne znam jel to kod nas zakonski moguće)

Višnja kaže...

Uf, sad si me malo zbunil! Nije valjda to kaj mislim!
Nego, znaš kaj me bode u oko već dugo, naime, kaj ne postoji bolja tabla Demerje od ove "obilježene", da se ne izrazim drugačije - onak kak si ti to jednom napisal...?
Daj radije zmisli neku drugu naslovnu sliku, ovo nam baš i nije reprezentativno.
Kaj misliš ti o tom?

Stjepan kaže...

Već jedno mjesec dana namjeravam uzeti razrjeđivač i očistiti tablu, pa je onda uslikati ali nikako da to dojde na red. Inače ona druga,bliže tebi, je u još gorem stanju dok je treća nestala za gradnje naplatnih kućica i proširenja podvožnjaka. Za tjedan-dva,kad se pobere kuruza biti će ljepši vidik pa ću nešto napraviti.

Unknown kaže...

Pozdrav Demkici i svima koji čitaju ovaj Blog. Uz dužno štovanje i naravno dobru ideju što se tiće čišćenja smetlišta po Demerskim šumicama, samo da se prisjetimo da su taj odpad napravili sami Demerci. Zatim bi se nadovezala da je vaše prozivanje Udruge na ovome Blogu suvislo, a još manje komentiranje Statuta, jer u Statutu isto tako stoji ;... da je svaki stanovnik Demerja sa svojom idejom ,problemom i sugestijom dobrodošao, te da se može obratiti Udruzi...!? Još jednom napominjem da pohvaljujem ideju, tj. ukazivanje na problem,ali ne na ovakav način. Blog nije vlasništvo Udruge pa Vas molim ako imate idejnih prijedloga obratite se pismeno rukovodećim članovima Udruge! Hvala

Demkica kaže...

Ispravak netočnog navoda u prethodnom komentaru:
1) Udruga nije prozvana nego pozvana (na akciju)
2) u mome ranijem komentaru nije ni spomenut Statut Udruge, nego zapisnik sa njezinog sastanka
3) ako je "...prozivanje Udruge na ovom Blogu suvislo...", u čemu je onda problem?
4) iako Statut Udruge ne posjedujem, vidim da sam na njegovom tragu, jer se pisano pismeno informatičkim putom obratih ni manje ni više nego dopredsjedniku Udruge.
Hvala na pažnji i pozdrav.

Unknown kaže...

Statut Udruge dostupan je bilo kome u Demerju, a zapisnik sa osnivačke sjednice je na ovome Blogu za osobe koje zive van Demerja, van Zagreba,a vjerojatno i van Hrvatske, kako bi se informirale o aktivnostima, novim načinom, nadamo se boljim za neke akcije u našem malom mjestu. Da, Udruga ima dva dopredsjednika, kvalitetna, a jedan od njih je i naš osnivać Bloga ,g. Demko, što samo potkrepljuje moju tvrdnju da u Udruzi rade kvalitetni i kreativni ljudi.I dobre i loše kritike su dobrodošle, znaći da postojimo. Pozdrav svim čitateljima Bloga,a posebno onima van granica Lijepe naše, pohvalno je zanimanje za naše malo mjesto.