četvrtak, 7. listopada 2010.

8.listopad, DAN NEZAVISNOSTI


     SRETAN  VAM  DAN  NEOVISNOSTI !

U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao:

" ... Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će rođenje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema nijedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ..
     Tvrdi se da je Bruno Bušić napisao i slijedeće:
.. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!"




     Ante Bruno Bušić (Vinjani Donji kraj Imotskog, 6. listopada 1939. - Pariz, 16. listopada 1978.), zagovornik demokratske suverene i slobodne Hrvatske. Bio je domoljub, disident, književnik, povijesni istraživač, karizmatični prognanik 1970-ih godina i politički vođa hrvatske emigracije.

     Za one koji možda ne znaju, publicist Bruno Bušić (1939.) početkom 70-tih odlazi iz tadašnje SFRJ na zapad i postaje ekstremni hrvatski politički emigrant. Jedan je od najpoznatijih i najradikalnijih zagovornika stvaranja hrvatske države nasilnim putem, odnosno oružanom borbom. Ubijen je 1978. u Parizu, od tajnih jugoslavenskih službi.
    
     Smatram prigodnim i slijedeći razgovor, koji svakako pročitajte:

                    Pozdrav od Demka!

Broj komentara: 6:

Zden kaže...

Oni koji su Hrvate zvali tamburašima, koji se nisu spremni i ne znaju izboriti za slobodu, državu, htjeli su nas naučiti da ABB zovemo ekstremnim. Neznaju da sloboda, kao i ljubav, ne zna za ekstreme.

Stjepan kaže...

Riječ ekstreman u ovom tekstu nije upotrijebljena u negativnom značenju... No tko hoće prigovarati i Očenašu može naći zamjerku.

Zden kaže...

A zakaj se mrštiš, mrnjiš, a pozivaš na konstruktivnu raspravu u komentarima? Kaj bi tek bilo da sam kritiziral nekaj u textu?! Baš bih volio da (iskreno) malo komentiraju (i) drugi, da vidim kaj buš onda rekel.
Nego, ovo hoću reći, argumentirano: prosječni posjetitelj bloga poput mene, a i takvih ima, na žalost ne čitaju textove na blogu samo iznadprosječni, ne zna na koji si kontekst mislil. A prosječni posjetitelj bloga školu je završio prije 1990. i u ono i dsz i medijima su ga pumplali o extremnoj političkoj emigraciji, a u povijesti o (hrvatskim) nacionalistima kao nazadnjacima, negativcima, šovinistima, reakcionarima i mračnjacima, tako da danas malo ljudi zna ispravno što je to nacionalizam i tko je i što je nacionalist, a na sve njih gledaju s pričuvom (rezervom, ako je kome tuđica draža) i/ili sa sigurnim odmakom, da ih tko ne bi, nedaj Bože, poistovjetio s njima. O tom ti govorim. Ne o Očenašu.
No dobro, s vremenom se buš priviknul da sve kaj objaviš na blogu nije uvijek jednake kakvoće, drugo, da uvijek svi ne možemo misliti jednako o tome kaj objaviš (a neki i nikad!), te da svi komentari istog komentatora, isto tako nisu jednako dobri.
Hajde tihi čitatelju, javi se! Pa valjda imaš nekakvo mišljenje o 29 tema (i prilično komentara) dosad objavljenih ovdje. Demko ne grize, makar se mrnji. :)

Stjepan kaže...

Ha,ha! Uopće se ne mrnjim,naprotiv dragi su mi svi komentari jer po njima znam da posjetitelji bloga ne gledaju samo slike. Ipak mislim da je većina niš ne kometira isključivo zato kaj su lijeni!

Višnja kaže...

Hm, i još buš rekel da ne grize...

Stjepan kaže...

Misliš da Zden grize? Ma nee dobroćudna je on vrsta...
Šalu na stranu, preporučam još jedan odličan članak na temu Dana Neovisnosti:
http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/80/zoran-vukman-glas-iz-pustinje