nedjelja, 2. travnja 2017.

Vilim Karlović: Preživio sam Vukovar i Ovčaru

         Nakon poduljeg vremena eto me opet na ovom blogu. Mada me većina čitatelja  prati i na Facebook-u, nekako mi se blog čini boljim oruđem prijenosa informacija, budući da je na facebooku evidentna hiperprodukcija svega i svačega što onda naravno ne pridonosi kvaliteti.

         Namjera mi je od sada češće objavljivati na ovome blogu iako vam to sa sigurnošću ne mogu  obećati, jer su životne situacije upravljane prije svega Božjim nakanama i providnošću, a tek manjim dijelom našim željama i odlukama.
          U ovom postu vam želim reći nekoliko riječi o knjizi koju sam zadnju pročitao. Riječ je o osebujnoj knjizi, knjizi koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, knjizi koja će vas dirnuti do dubine duše i promijeniti vaše poimanje kako Domovinskog tako i svih drugih ratova.
         Autor knjige Vilim Karlović odvodi nas direktno u srž krvave epopeje Vukovara, priča o njenim najokrutnijim detaljima, upoznaje nas s neopisivo svirepim i bezosjećajnim pripadnicima jedne bolesne ideologije, pričajući nam o svojem stradanju zapravo nam približava sudbinu malog čovjeka u žrvnju rata i politike...
         Radnja ove knjige nije fikcija. To je autorova autobiografija, a sve što opisuje stvarno je i surovo do te mjere da mnogo puta  morate prekinuti čitanje kako bi obrisali suze. Vilim višekratno naglašava neupitnu Božju ulogu u svojem preživljavanju, što i jest nepobitna činjenica. Ali, isto tako, Svevišnji je morao imati i nekakvu važnu nakanu za budućnost ovog čovjeka nakon svih zala i iskušenja koje je prošao! Ta Božja nakana je zasigurno pisanje, i preko tog pisanja širenje istine. Istine koju vrhovništva, stranke, sudovi i politike žele ofarbati svojim bojama, a autor knjige nam je podastire čistu, neuprljanu i neprostituiranu. Vilimova istina posebna je po tome što ne poziva na osvetu i poravnanje računa. Naprotiv njegova istina, pa i on sam, svima oprašta iskreno i bezuvjetno.
                  Baš radi istine svatko bi morao pročitati ovu knjigu. I to ne samo u Hrvatskoj i Srbiji. Ova knjiga nadilazi granice samo dvaju etnosa i država, ona šalje jednu univerzalnu poruku Božjeg mira i oprosta, a  pritom ni najmanje ne služi ničijim (dnevno)političkim svrhama. Upravo zato ova knjiga  nije previše spominjana u glavnim medijima, a iako je više nego dobar „materijal“ za ekranizaciju nažalost je malo vjerojatno da će se to u bližoj budućnosti  i ostvariti. Tim više što će mainstream mediji uvijek naglašavati neke prijeporne događaje iz Vilimova kasnijeg života nasuprot njegovom neupitnom herojstvu i stradanju.
         Knjigu možete naručiti na linku http://vilimbook.com/narucite-knjigu/  . Ovo nije reklama, već moja iskrena preporuka.

                                                                                     Stjepan Kos

1 komentar:

Vilim Karlović-Preživio sam Vukovar i Ovčaru kaže...

Hvala ti dragi brate od srca. Hvala ti na ljubavi Kristovoj. Bog te blagoslovio. Eto, danas sam gotovo slučajno naletio na tvoj osvrt na moju knjigu. Počašćen sam i zahvalan. Mir ti Kristov!