utorak, 17. lipnja 2014.

Puževa brzina (2)



              U postu pod identičnim naslovom osvrnuo sam se na sporost  radova na izgradnji kanalizacije, a u međuvremenu doznah i ponešto u uzročnosti spomenute sporosti. Izvođači radove se naime doslovce bore s podzemnim vodenim tokovima kojima demersko područje izgleda obiluje!
         Kako se cijevi polažu na velikoj dubini (cca 5 metara), dolazi do presijecanja podzemnih vodenih žila koje su toliko bogate vodom da ometaju normalan nastavak radova. Nisam stručan komentirati kvalitetu radova ali mi se onako laički čini kako polaganje cijevi u vodu baš i neće doprinijeti njihovoj stabilnosti, a ukoliko cijevi ne budu postavljene kako treba naravno da će biti velikih problema tijekom njihova korištenja. (Prema nepotvrđenim informacijama problema već ima na novosagrađenim kanalizacijskim cjevovodima u Obrežu.)
         Isto tako se postavlja pitanje zagađenja podzemnih voda budući da na već prije izgrađenim glavnim odvodima imamo prilike čuti neprekidan žubor vode, iako se te cijevi još ne koriste! To znači da u njih ulaze podzemne vode koje će se kasnije miješati s fekalnima, te da će podzemne vode postati neuporabljive zbog zagađenja.
         S ovim problemima predstavnici mjesne samouprave upoznali su investitora i nadziratelja radova, a izvođač radova se obvezao poraditi na boljem brtvljenju, odnosno sprečavanju ulaska podzemnih voda u sustav fekalne odvodnje. Kakav će biti krajnji rezultat, živi bili pa vidjeli! 
Ulica Gorana Šivaka: U tjedan dana radovi su napredovali za jedva desetak metara
Položena cijev ne može "probaviti" nadolazeću podzemnu vodu

U međuvremenu je otvoreno novo radilište prema Maljugama. Izgleda da lijeva ne zna što radi desna, budući da su sadašnji izvođači kako bi mogli priključiti vod morali odvaliti postojeći šaht
I kod Maljuga podzemne vode nadiru u nevjerojatnim količinama

1 komentar:

Unknown kaže...

Demerske podzemne vode odnosno površinske vode su vrlo zanimljive sva sreća da mi je prilikom izgradnje došao sused Svemir i upozorio me na specifični fenomen i upozorio me da ne stavljam drenažu oko podruma. Izvođaču bi sigurno bilo pametnije da cijevi zatrpa sa materijalom iz iskopa jer na ovaj način se stvara kanal u kanalu jer cijevi se zatrpavaju tucanikom Neke stvari ponekad se ne rade kao u cijelom svijetu neke stvari su specifične za područje i zemlju te se nemoguće niti zakoni prepisati niti norme primijenit jer smo mi bas specifična zemlja sa svojim zakonitostima svojim vrednovanjem i svojim blagom i inatom. Naša zemlja je bas kao iz ove price nepropusna gusta cvrsta odupire se bori se suvremenom bezličnom životu a puno daje bez obzira koliko je tražili.

Puno pozdrava svim Demercima...