ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

DEMERSKI FAŠNIK

     Sinoć je u prepunom Demerskom domu mjesne samouprave održana tradicionalna priredba pod nazivom „Demerski fašnik“, koju je kao i proteklih godina organiziralo KUD“Orač“ Demerje. Uz domaćine nastupili su i gosti: KUD „Karlo Benko“ iz Belovar Moravča te KUD “Vrhovje“ iz Dragonošca u župi Dubranec.
      Kroz priredbu nas je vodila naša domaća sneha s ambrelom, a prvi su nastupili gosti iz Dragonošca, koji su prisutne oduševili pjesmom kao i lijepim maskama za koje su kasnije osvojili prvu nagradu.
      Slijedeći su nastupili KUD-ovci iz Moravča uz vlastitu tamburašku pratnju, prikazali su nam splet plesova te osvojili publiku svojom uvježbanošću i lakoćom nastupa.
     Na kraju su nam naši domaći klinci priredili pravo pravcato vjenčanje: bio je tu i velečasni, i mladenci, kak u pravim svatima…
     Na kraju moram organizatorima uputiti najiskrenije čestitke, uz želju da iduće godine nastupe i „velike“ maškare, naročito one dvije Janica i Marica…

Ljupke organizatorice

Dvorana se polako popunjava...

Raspjevani gosti iz Dragonošca

Ravnoteža

Moravščanci dolaze...

...i plešu

...uz pratnju svojih tamburaša koji imaju i respektabilan podmladak!

Naši Tabmuraši. Ovaj put ne ću morati micati sliku...

Male Demerčice u raskošnim bojama

Tu je i gosp. velečasni...

Mali Mateo uvijek nasmije publiku....

Teško je bilo izabrati najljepšu masku...

...Dok se za utješnu nagradu bilo vrlo lako odlučiti

Zadovoljna se publika razilazi...

Osmijeh na licu gđe Feride najveća je nagrada izvođačima

...i na kraju krafne iz ruku lijepoga vražićka

                         Pozdrav od Demka!




Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

Serbus Demko!
Hvala ti kaj si opet bio vrijedan pa nam prenio u par slika dio atmosfere sa proslave fašnika. Ovim putem molim organizatore da dogodine stave koji plakat po selu,pa se nadam da bi bio i veći odaziv zainteresiranih,jer nažalost nemaju svi u selu pristup internet informacijama.Po viđenim slikama vidljivo je da je veća gužva kod dr.Dasovića nego na ovoj proslavi,pa šteta truda naših kudovaca.
BY:SVOGA TELA GOSPODAR

Stjepan kaže...

Izgleda da je jedna moja slika, naime ona ispod koje piše "dvorana se polako popunjava", dovela čitatelje u zabludu! Ta je slika snimljena petnaestak minuta p r i j e početka priredbe, dok je kasnije dvorana bila krcata i to toliko da bi dr Dasović imal jedno mjesec dana posla! Zbog toga organizatori i nisu preveč reklamirali priredbu tj. demerski je dom jednostavno premali...

Zdemko kaže...

STG, kao članu demerskog KUD-a baš mi je drago da pratiš rad društva. Hvala i na molbi prema KUD-u. Pozivam te da pristupiš KUD-u, uopće ne trebaš imati ni sluha ni ritma, to ne znači da ne možeš biti članom, pa ćemo zajedno promaknuti pripreme i organizaciju budućih događanja. Dobro si došao i ti i svi ostali. I Demko.
Kao navijač KUD-a sigurno znaš da je Demerski fašnik u organizaciji "Orača" polako postao već i tradicija. Onog koga zanima to događanje i (sa)znao je za njega, odnosno raspitao se i nazočio mu je. Tako da ćemo plakate postaviti kao obavijest onda kad fašnika eventualno NE BUDE. Nadam se da se dogodine vidimo, pa makar ti došao maskiran u spomenutog dr. Tako da možeš suditi iz prve ruke.
A do tada te kulturno-umjetnički pozdravljam.
Zdemko.

Anonimno kaže...

Demko, sto se tice podnaslova ispod tvoje slike o kojoj govorite, sve je jasno, samo treba citati. Cak se za miloga boga ne treba ni citati pažljivo. Druga stvar ako je netko podjebljiv i h0ce biti duhovit. Samo hoce. Sta su se svi po selu okomili na taj kud i udrugu gradana i vas nije mi jasno, bolje da vode računa o sebi i svojoj djeci koja ne znaju ni pozdraviti i svom dvorištu.

Višnja kaže...

Evo dragi moji imam nakon dosta vremena potrebu i ja se uključiti malo u razgovor.
Prvenstveno, još jedamput hvala tebi Demko što si i ovaj put popratio našu malu priredbicu. Tim više kaj znam da ti je bila panika jer si morao na posao...
Dalje, što se pak gužve u našem domu tiće, moje je mišljenje da su i Demerje i naš KUD odavno prerasli svoj dom koji je možda bio dosta velik za Demerje od prije 30-ak godina, čini mi se, ako ne i više, kada su udareni njegovi temelji. Smatram da bi se netko morao početi baviti mišlju o novom, večem domu ili nekakvim dvorima (npr. "Oračevi dvori") ma koliko to nekom u ovom momentu bilo smiješno ili neprihvatljivo. Demerje će rasti i širiti se, to je neupitno, a mi trenutno imamo, hvala dragom Bogu, zbilja lijepu veliku dječju grupu (govorim o KUD-u jer sam prvenstveno angažirana tu i zaista živim taj KUD) koja će u najmanju ruku ostati takva, a nadam se i povečati se. Spominjem dječju grupu jer na njima ostaje KUD i selo, na koncu. Tu su, naravno i ostale naše sekcije. Mi nemao više dovoljno prostora prvenstveno za nošnje i opremu, isto tako ni za suvenire, darove, pohvalnice, zahvalnice i nagrade. A tek nam je 9 godina!
O nekom ozbiljnijem nastupu ili priredbi, da i ne govorim. Toliko smo puta već htjeli tu, doma, pokazati što radimo i što znamo, međutim, imajući u vidu da se svaka naša grupa (sekcija) za takvu priliku mora nekoliko puta samo presvući, to postaje nemoguća misija. O eventualnim pak gostima ne smijemo ni misliti. Sama dvorana, prostor za nastup, također je jako mali, svima je poznato da publiku "zguramo" na premali prostor da bi ostalo dovoljno mjesta za izvođače...
Eto, malo sam iznjela svoje misli, apeliram na lokalne vlasti, Gradsku četvrt i Grad, da malo razmisle o ovom, mislim da prijedlog nije neutemeljen. I molim Demerčice i Demerce da me u tom podrže. U našem selu ne djeluje samo KUD, ima tu i drugih organizacija za koje vjerujem da se slažu sa mojim mišljenjem. Napominjem, ovaj naš dom je prekrasan i sretni smo što se imamo gdje okupljati, raditi i družiti, ali zaista postaje premali, što je sreća, jer znaći da se širimo, rastemo i ako Bog da, postati ćemo još veči.
Sve vas srdačno pozdravljam!
Višnja

Anonimno kaže...

Serbus Demko i ostali!
Hvala Bogu da je moj komentarčić pokrenuo lavinu komentara na ovom blogu,pa koristim priliku da i ja prokomentiram gore navedene komentare.
Zdemko,u ovom današnjem ludilu ljudi zaboravljaju kad im je rođendan,imendan...a kamoli da pamte od godine do godine kad je proslava fašnika,a tradicija neka traje i kad nas nebude.
Anonimnom(oj)želim objasniti da se nitko nije okomio na kud,jer je to jedino pametno kaj ovo selo trenutno ima.Glede Udruge,mene zanima dali to još kod nas postoji,jer se ne čuje o nikakvim aktivnostima da su ih oni pokrenuli.Lijepo molim da se djeca i bližnji ne koriste u komentarima,hvala.
Draga Višnja,svaka čast na ovako lijepom postu.
Daj Bože da se "Oračevi dvori" reliziraju što je prije moguće.Žalosno je da kud takvog ranga nema prostor u kom
bi se mogla vidjeti vaša postignuća,a kojih bez sumnje ima.Bilo bi lijepo da se sve snage u selu ujedine oko vas i da na taj način kud nastavi živjeti dalje. Moram samo primijetiti da kod nas u selu sve akcije nailaze na otpor,ali daj Bože da kud i tvoja ideja budu presedan,ako ne zbog trenutnih članova o onda zbog ovih malenih koji vas slijede.Sretno!
BY:SVOGA TELA GOSPODAR