subota, 10. srpnja 2010.

ORA ET LABORA (moli i radi)

    Ove nedjelje, 11.srpnja 2010., naši susjedi u Stupniku slave blagdan sv.Benedikta, te će poldanja Sveta misa umjesto u župnoj crkvi biti služena u kapeli sv.Benedikta. Pozivam vas da se kao vjerni župljani i dobri susjedi u što većem broju odazovete ovome slavlju.

     Sveti Benedikt

    Sveti Benedikt zaštitnik je Europe i utemeljitelj zapadnog redovništva. Rođen je oko 480.godine u Nursiji (Norcia) te ga je njegova dobrostojeća obitelj poslala na studij u Rim. Tamo se  duboko razočarao prilikama i životom, naročito unutar klera, te je napustio studij i povukao se u osamu špilje kraj Subianca. Stekavši ogromno duhovno iskustvo u osami, vraća se nakon tri godine te, na njihovu zamolbu, preuzima duhovno vodstvo raznih skupina monaha. Počinje oblikovati benediktinski način redovničkog života koji je naročito naglašavao poslušnost, molitvu i rad iz čega je proizašlo temeljno načelo Reda: Ora et labora .
     Ugradivši u njega neprolazne evanđeoske istine napisao je Monaško pravilo, prvo redovničko pravilo na Zapadu, koje ni nakon 1500 godina nije ništa izgubilo na aktualnosti i vjerodostojnosti. Umro je 547.godine u opatiji Monte Cassino.


    Kapela Sv.Benedikta
    Pokraj ostataka nekadašnjeg kaštela grofova Celjskih na Gradišću nekada je stajala drvena kapela, a    današnja je dovršena 1696.godine, dok je zvonik izgrađen najvjerojatnije 1705.godine. Sv.Benedikt je nakon župne crkve u Odri, najstarija  zidana crkva u južnome dijelu zagrebačke nadbiskupije.
   O kapeli sv.Benedikta kao i o Stupniku , više možete pročitati u knjizi Krešimira Tomečaka: "Iz prošlosti Stupnika".

    Pozdrav od Demka!

Nema komentara: