ponedjeljak, 30. kolovoza 2010.

KUD "Orač" Demerje

    Jednom me je prilikom gđa Višnja našpotala jer premalo pišem o KUD-u, i evo da se pokušam iskupiti, iako sam u gužvi odmah objavljujem podatke i kratki opis  KUD-a, koji sam netom dobio:

                                     KUD "ORAČ" Demerje
                   Demerje, Demerska ulica 33
                         10251 Hrvatski Leskovac
                          tel.: 00385 1 6578-406 
                                       fax: 6578-406
                          gsm: 098/529-667
                          Račun: 2340009-1110077452, PBZ Zagreb
                          e-mail: kud.orac@yahoo.com
                                       Web: http://www.kud-orac.hr/
                          OIB: 17129835607, MB 1642898


    Ukratko o KUD-u:
    KUD "Orač" Demerje osnovano je u travnju 2002. godine, a slijedi tradiciju istoimenog KUD-a iz prve polovice dvadesetog stoljeća.
    Broji stotinjak članova raspoređenih u šest sekcija, to su: dječja sekcija, dramska , folklorna sekcija, ženski pjevački zbor,tamburaška sekcija, zavičajna skupina i dramska sekcija koja na izvornom narječju njeguje govor i običaje svoga kraja.
    Od mnogobrojnih nastupa doljem domovine i van nje, najponosnij smo na osvojeno drugo mjesto na SVJETSKOM festivalu zborova u Veroni prije dvije godine.

   Ženski pjevački zbor njeguje pjesmu s područja cijele Hrvatske, koju izvode višeglasno- do četveroglasno.
To su stari međimurski napjevi, zatim prekrasna starinska pjesma iz Podravine, Turopolja, Zagorja, ravne Slavonije i brdovite Like,kao i kršne Hercegovine te najljepše nam Dalmacije.
    Na svom repertoaru imamo niz koreografija, vokalno-plesnih instrumentalnih točaka u kojima obrađujemo i prikazujemo običaje diljem Hrvatske, od zagorskih žetvenih običaja, preko slavonskih bećarskih kola i napjeva, Kordunaških kola i napjeva bilogorskih ladarskih običaja, pokladnih pjesama i plesova s Lastova, međimurskih pjesama i plesova, žumberačkih običaja spremanja djevojke za udaju, pa sve do domaćih demerskih svadbenih običaja, kao i mogobrojnih običaja vezanih uz svakodnevni život i događanja kroz godinu.
   
    Vjerojatno nigdje u svijetu, ni u jednoj državi nema toliko narodnih nošnji kao što ih ima Hrvatska. Gotovo svako seko ima svoju nošnju, svoj način oblačenja i nošenja te nošnje. Tako smo se i mi potrudili nabaviti nošnje i obuću za svaku koreografiju koju izvodimo. Velika većina nošnji u našem vlasništvu su origonali nabavljeni na terenu, a dio su replike napravljene prema originalima. Veoma smo ponosni na to i trudimo se očuvati i taj jako važan segment folklora.

    Voditelji KUD-a su mahom profesionalni glazbenici i folkloristi te njihov profesionalni pristup radu uvelike doprinosi kvaliteti Društva.

    Umjetnički voditelj KUD-a "Orač" Demerje, gosp.Goran Vašarević, od malih se nogu bavi folklorom, te usavršava umijeće pjevanja i plesanja u raznim folklornim ansamblima, a od 1988. godine profesionalni je plesač i pjevač nacionalnog ansambla "Lado" u Zagrebu. KUD "Orač" vodi od samog njegovog osnutka.
    Tamburašku sekciju također vodi"Ladovac" gosp.Mladen Trčak, kao i dječju sekciju koju vodi solistica i plesačica ansambla "Lado", gđa Verica Radić. Zavičajnu skupinu "Tetice" vodi etnolog i radijski urednik i voditelj prof. Ivica Ivanković.

    Surađujemo s mnogobrojnim umjetnicima i glazbenicima, kao što su Božo Potočnik, Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Bojan Pogrmilović, Zdravko Šljivac i mnogi drugi, koji za nas pišu pjesme i iste s nama uvježbavaju.

    Pozdrav od Demka!

nedjelja, 22. kolovoza 2010.

ZAPIŠAVANJE TERENA

    Sigurno vam je poznato da neke životinjske vrste svoje područje "markiraju" mokraćom i izmetom. Evolucija je pak odradila svoje pa ljudi to više ne rade... Međutim, kod jednog dijela mladih, nažalost i u Demerju, proradio je svojevrsni atavizam pa se oni ne mogu oduprijeti nagonu za označavanjem obitavališta, a uzevši u obzir da je ljudska vrsta ipak evoluirala, to više ne rade (samo) zapišavanjem već su razvili novi način.
   
    Tako suvremene "životinje" bojom, svejedno dali u spreju ili nekom drugom obliku, različitim žbrljotinama označavaju svoje područje "djelovanja". Nemjerljiva je šteta koju pri tome naprave, a o nagrđivanju naselja da i ne govorim.
    Ipak me muči jedno drugo pitanje, pa ga ovim putem postavljam roditeljima: Odakle mladima novac za skupe boje i sprejeve? Drugo pitanje koje se samo nameće je, gdje ta mlađarija drži svoju "umjetničku" opremu a da to roditelji ne znaju?
    Kada bi svaki roditelj znao što mu (pa makar i odraslije) dijete radi u slobodno vrijeme, na što troši đeparac i s kim se druži, ovakve se stvari ne bi događale. Barem ne u ovako maloj sredini. Jer, ovo nisu napravili vanzemaljci, malo je vjerojatno da su među demerske kukuruze došla neka "stranjska" djeca. Ovo su napravila vaša djeca!



         Pozdrav od Demka!

četvrtak, 12. kolovoza 2010.

I TO SMO DOČEKALI ...

    Ovih dana u Demerju su,  na temelju Zaključka Gradske Skupštine od 11.veljače 2010.,postavljene natpisne ploče s nazivima ulica, čime je naše selo kao jamačno zadnje naselje u Gradu Zagrebu a možda i šire konačno dobilo nazive ulica.

    Mlađi Demerčani zasigurno ne znaju koliko je dugo trajalo rješavanje ovog naizgled jednostavnog posla, koliko je prijepora, svađa i nesuglasica trebalo prevladati kako bi postigli kakvo-takvo rješenje. Kada kažem kakvo-takvo, naravno da mislim kako ovih dana provedeno nije i najbolje rješenje. Bilo je i boljih. Ali izgleda da u glavama Demerčana ima toliko različitih ideja, mišljenja pa i interesa da je to nemoguće pomiriti.
    Neki će zasigurno reći kako imenovanje ulica nije provedeno na dovoljno demokratičan način. I to je točno. Barem, ako je točno da prijedlog o imenovanju ulica nisu potpisala dvojica od šestorice Vijećnika Mjesnog odbora, jer onda ispada da je odluku donijela osebujna demerska crveno-plava koalicija!

    No ipak, i usprkos svim možebitnim nedostacima moramo pozdraviti ovaj događaj, budući da smo imenovanjem ulica prihvatili jednu opću uljudbenu stečevinu, na korist nama i našim gostima, a imenovanju ulica će se jamačno najviše obradovati poštari, dostavljači, vozači hitne pomoći, vatrogasci, policajci i drugi.

    Nažalost, gornja nam slika svjedoči  kako u jadnoj našoj Hrvatskoj malo kakav posao može biti bezprijekorno obavljen. Na ovoj je tabli naime umjesto Srednji putić trebalo pisati Srednji putic, što je trebalo pridonijeti očuvanju osebujnog demerskog tradicionalnog izričaja. Ovdje greška nije ni na Mjesnom odboru ni na Gradskoj Skupštini. Najvjerojatnije se  u samom procesu izrade ploče, netko napravio pametan i odlučio ispraviti "pogrješku".
    Bilo bi lijepo kada bi se ovaj šlamperaj ispravio. No prestar sam za bajke.

       Pozdrav od Demka!

nedjelja, 8. kolovoza 2010.

UČLANITE SE U UDRUGU GRAĐANA DEMERJE


           Naknadna opaska 20. ožujka 2011.
     Molim štovane posjetitelje da sve što piše u ovom postu uzmu s rezervom, budući da opisani događaji nisu polučili svoj očekivani slijed. Naime ovdje spominjana udruga u stvarnosti nikada nije zaživjela tj. danas „de facto“ ne postoji.
     Ovom opaskom samo upozoravam čitateljstvo na činjenicu nedjelovanja udruge, a iako sam to mogao, post nisam izbrisao jer bi to bilo orwelovsko prekrajanje prošlosti.
                                                                  Demko
    
        Obavijest Udruge građana Demerje prenosim u cijelosti:


Demerje, kolovoz 2010.god


                                                 OBAVIJEST
Dragi mještani,


    U Demerju je krajem svibnja osnovana i registrirana Udruga građana Demerja. Osnovana je prvenstveno da uz vladajuće institucije i ona svojim inicijativama, informiranjem te prvenstveno komunikacijom sa Vama dragi mještani, pokuša poraditi na problemima u našem malom mjestu, apelirati na vlasti, a i svojim doprinosom pomoći napretku mjesta. Iste osobe koje su pokrenule projekt obnove područne škole, te iste osobe na čelu sa Rominom Svedrović osnovale su i registrirale Udrugu građana, tako da u Demerju imamo pravnu, legalnu instituciju sa ljudima koji su se voljni boriti za poboljšanje života, za očuvanje okoliša, baštine i pravo malog čovjeka u Demerju. Sa projektom škole pokazali smo našu ustrajnost, volju i snagu da započeto i dovršimo, što će svako od Vas moći i vidjeti prije početka školske godine, a za sve to je neizmjerno važna sloga svih mještana koji su to omogućili.
    Udruga građana djeluje nestranački, na to svakog člana čvrsto obvezuje Statut Udruge, te kao takva ima širom otvorena vrata za svakog mještana bez obzira na stranačku, nacionalnu i vjersku pripadnost. U ovom kratkom periodu učlanilo se preko tridesetak mještana.
   I nadalje ćemo se brinuti za područnu školu i njen opstanak,pokretati male akcije čišćenja mjesta, primati prijedloge i primjedbe mještana članova Udruge, a koji teže boljitku mjesta. Organizirat ćemo društvena okupljanja, manje zabave, izlete, a u prvobitnom nam je planu naći i organizirati dobrog i pouzdanog dobavljača za nabavku i dovoz drva za sljedeću godinu, a na principu obročne otplate uz najpovoljnije uvjete koje možemo ishodovati.
    Stoga sve Vas zainteresirane za učlanjenje u Udrugu građana Demerje pozivamo da se učlanite uz jednogodišnju, jednokratnu članarinu od 50,00 kuna. Učlaniti se možete potpisujući pristupnicu i plačajući članarinu (za što dobijete adekvatnu uplatnicu) kod blagajnice Udruge, gospođe Ankice Mateša po mogućnosti do kraja kolovoza 2010.god. Kontakt telefon; 6578-408 (Ankica)


                                                  Hvala, Upravni odbor U.G.Demerja

                                        Predsjednica U.G.Demerja, Romina Svedrović


    Pozdrav od Demka!

srijeda, 4. kolovoza 2010.

5.kolovoz DAN POBJEDE


    Dragi prijatelji i posjetitelji ovog bloga, svima vam želim sretan Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja!
    Neka vam proslavu ove najveće hrvatske Svetkovine ne pomute ni srbačke laži, ni objede haškoga političkog  tužiteljstva, ni najave reosnivanja jugoslovenske lutrije, jugoslovenskih železnica i još koje čega jugoslovenskog.
    Na ovaj veliki dan ostavite po strani Jugosferu, Zapadni Balkan ili Region, zaboravite nezaposlenost, vanjski dug, minuse na tekućim računima, mirovinsku reformu, krizu i recesiju. Naročito danas zaboravite aktualne hrvatske političare spuštenih gaća!
    Ništa neka vam danas ne pomuti sjećanje na veliku pobjedu!
    Pozivam vas da isticanjem hrvatske trobojnice na vašim kućama i stanovima iskažete čast i ponos pobjedi borbe za hrvatsku nezavisnost, ali i svoju privrženost borbi za bolju i pravedniju, i lijepu i našu Hrvatsku!

                                    Lijepa naša domovino,
                                    Oj junačka zemljo mila,
                                    Stare slave djedovino,
                                    da bi vazda sretna bila!


                                    Mila, kano si nam slavna,
                                    Mila si nam ti jedina.
                                    Mila, kuda si nam ravna,
                                    Mila, kuda si planina!


                                    Teci Dravo, Savo teci,
                                    Nit' ti Dunav silu gubi,
                                    Sinje more svijetu reci,
                                    Da svoj narod Hrvat ljubi.


                                    Dok mu njive sunce grije,
                                    Dok mu hrašće bura vije,
                                    Dok mu mrtve grobak krije,
                                    Dok mu živo srce bije!
                                                                A.Mihanović

     Pozdrav od Demka!